PASIVAN: Premijer Toma bi bio kao engleska kraljica!
Foto: Zorana Jevtić

Profil Vučićevog naslednika u Vladi Srbije

PASIVAN: Premijer Toma bi bio kao engleska kraljica!

Politika -

Nikolić na poziciji premijera ne bi imao autoritet među ministrima, naročito socijalistima, što bi moglo da parališe rad vlade, ocenjuju analitičari

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić na poziciji premijera ne bi imao neophodan autoritet među ministrima, naročito iz redova socijalista, čiji je lider Ivica Dačić poslednjih dana oštro kritikovao njegove postupke, ocenjuju analitičari.On bi, kako kažu, za razliku od dinamičnog Aleksandra Vučića, bio pasivan, usporen, manje operativan i munjevit u donošenju teških odluka, što pozicija predsednika vlade zahteva. Analitičar Dragomir Anđelković smatra da je posao premijera suprotan kapacitetu Nikolića.Fali mu energičnost- On nije dinamična osoba, ni zbog godina ni zbog karakternih osobina. Funkcija premijera zahteva proaktivan, brz pristup. Zahteva autoritet, koji Nikolić ne bi imao ni među koalicionim partnerima ni u delu SNS. Čak i kad bi Nikolić bio Vučićev izbor, naišao bi na otpor, što bi vodilo paralizi rada vlade. Nikolić nije sposoban da munjevito, na dnevnom nivou rešava probleme. Srbiji treba šef vlade, a ne engleska kraljica na čelu vlade - ističe Anđelković.Direktor agencije Pragma Cvijetin Milivojević ocenjuje da Nikolić nema nijedan element profila ličnosti koji su imali premijeri Srbije od Zelenovića, preko Marjanovića do Đinđića, Cvetkovića, Vučića.- Svi oni su bili jaki politički lideri, tehnokrate, eksperti ili su imali urođenu dinamiku, kojom su nadoknadili neke nedostatke. Ako se, recimo, ne razumeju u ekonomiju, uče u hodu - kaže Milivojević.Antić: Vučić najbolje znaMinistri juče nisu bili raspoloženi da govore o mogućnosti da im Nikolić uskoro postane šef. Jedini koji se oglasio bio je ministar Aleksandar Antić.- O tome šta će biti nakon izbora razgovaraćemo kad budu okončani. Što se mene lično tiče, na mestu budućeg premijera najviše bih voleo da vidim Dačića, koji je i po priznanju Vučića sjajno obavljao posao premijera - kaže Antić.

NesnalaženjeNIJE LIDERMilivojević kaže da Nikolić nije ekspert, a ni lider:- Nema čak ni onaj pozitivan bezobrazluk koji su imali pojedinci u Miloševićevo vreme. Prema Ustavu, i predsednik je potencijalno moćan čovek, a Nikolić je svojim ponašanjem, nesnalaženjem učinio funkciju šefa države protokolarnom.

BONUS VIDEO:

Ko su najozbiljniji kandidati na predsedničkim izborima?

B. Bojić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track