ŠOKANTNO PRIZNANJE ŠEŠELJA: Tačno je, branio sam Aliju, oca muslimanske nacije!

Lider SRS potvrdio pisanje Kurira

ŠOKANTNO PRIZNANJE ŠEŠELJA: Tačno je, branio sam Aliju, oca muslimanske nacije!

Politika -

Lider radikala Vojislav Šešelj potvrdio je za Kurir da je branio Aliju Izetbegovića i pisao peticije da se „otac muslimanske nacije“ pusti iz zatvora tokom osamdesetih godina, u vreme SRFJ.

Kaže da je prvi ustao u odbranu muslimanskog vođe pre 34 godine, dok je bio docent na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, i inicirao peticiju da ga puste s robije jer je branio njegovo pravo na slobodu mišljenja.- Podržao sam Izetbegovića da ostvari svoja prava kao intelektualac. Alija je bio osuđen desetak godina nakon što je napisao Islamsku deklaraciju. Nisam ga podržavao, već branio kad je robijao zbog verbalnog delikta. I tada, dok sam ga branio, bio sam žestoko protiv njegovih ideja i svega što je napisao u Islamskoj deklaraciji. Nisam imao priliku da je tada izdam, ali evo, danas bih je objavio. Treba objaviti sve ideje, da ljudi pročitaju i kritički promišljaju. Ja sam onda branio Izetbegovićevo pravo na slobodno mišljenje, a onda sam 1984. i sam završio u zatvoru zbog neobjavljenog rukopisa - objašnjava lider SRS i nastavlja:- Javno sam branio Aliju Izetbegovića 1983, a on je već tada imao napisanu Islamsku deklaraciju. Branio sam njegovo pravo da misli gluposti i piše gluposti. A kad je hteo da to sprovede kao politički projekat nauštrb srpskih nacionalnih interesa, onda sam mu se oružjem suprotstavio.Kurir je, podsetimo, juče objavio da je Šešelj bio inicijator peticije da se iz zatvora puste muslimanski intelektualci koje je predvodio Izetbegović, iako je već tada napisao Islamsku deklaraciju, koja promoviše projekat izdvajanja BiH iz SFRJ i stvaranja muslimanske države. U procesu 1983. Izetbegović je s grupom istomišljenika osuđen za dela protiv naroda i države, za rušenje državnog poretka i uspostavljanje islamske države na tlu BiH. Glavni dokaz bilo je Izetbegovićevo delo Islamska deklaracija, u kojoj za cilj postavlja islamizaciju muslimana, uz devizu „Verovati i boriti se“.

Nije jediniI SANU branio IzetbegovićaUz Šešelja, u odbranu Izetbegovića stao je i SANU, čiji su članovi u pismu 1986. tražili oslobađanje iz zatvora svih osuđenih u „sarajevskom procesu“ iz 1983. Među potpisnicima bili su, između ostalih, Dobrica Ćosić, Matija Bećković i Kosta Čavoški.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Hronologija Šešeljevog puta do Haga i iz Haga

E.K.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track