Rezultati troškova kampanje sredinom jula

Zoran Stojiljković

Rezultati troškova kampanje sredinom jula

Politika -
Agenciji za borbu protiv korupcije do sada stiglo više od 450 izveštaja koji se odnosne na finansiranje predizborne kampanje za parlamentarne i prvi krug predsedničkih izbora

BEOGRAD - Prve rezultate analize izveštaja političkih stranaka o troškovima predizborne kampanje ne treba očekivati pre polovine jula, izjavio je danas predsednik Odbora Agencije za borbu protiv korupcije Zoran Stojiljković.

Stojiljković je gostujući na RTS naveo da je u Agenciju do sada stiglo više od 450 izveštaja koji se odnosne na finansiranje predizborne kampanje za parlamentarne i prvi krug predsedničkih izbora. Prema njegovoj oceni, broj pristiglih izveštaja je zadovoljavajući, imajući u vidu da se očekuje da će ih ukupno biti više od 1.000.

Stojiljković je podsetio da je juče istekao rok za podnošenje izveštaja u elektronskoj formi, dok pisane izveštaje stranke treba da predaju Agenciji od 18. juna.

Kada je reč o partijama čiji su kandidati učestvovali u drugom krugu predsedničkih izbora rok za elektronske izveštaje ističe 24. juna, a za pisane početkom jula.

Stojiljković je istakao da Agenciju čeka složen posao, jer izveštaji imaju na stotine stranica i prve preliminarne rezultate ne treba očekivati pre polovine jula, ocenivši da je predizborna kampanje bila "nešto pristojnija i jeftinija".

Osvrćući se na pregovore o formiranju vlade, on je istakao da Srbija ne sme sebi da dozvoli i da niko neće tolerisati da se taj proces odlaže i čeka istek zakonskog roka - 8. septembar.

Kako je naglasio, vlada mora biti formirana do kraja juna ili početkom jula, budući da je čekaju brojne obaveze i problemi.

"Novi izbori bi bili jak udarac na kredibilitet zemlje, na poverenje u sposobnost i kapacitet njegovih političkih subjekata i društva uopšte", ocenio je Stojiljković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track