UŽIVO HLADNI RAT RUSIJE I AMERIKE NA KOPAONIKU: Žestoke optužbe dvojice ambasadora na Biznis forumu
Foto: Dragana Udovičić, Marina Lopičić

UŽIVO HLADNI RAT RUSIJE I AMERIKE NA KOPAONIKU: Žestoke optužbe dvojice ambasadora na Biznis forumu

Politika -

KOPAONIK - Kajl Skat, ambasador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu, osudio je Rusiju na ambasadorskom panelu održanom juče na Biznis forumu na Kopaoniku zbog pripajanja Krima, optuživši tu zemlju da je aneksirala teritoriju jedne druge države i prekršila međunarodne obaveze

- Preduzeli smo određene korake po tom pitanju, kao i EU. Mislim da taj deo naše politike neće biti promenjen - kazao je Skat, posle čega je usledio žestog odgovor Aleksandra Čepurina, ambasadora Rusije u Beogradu.

Naime, Čepurin je optužio SAD da su razrušile pola sveta i učestvovale u rasturanju SFR Jugoslavije i Sovjetskog saveza.

- Neću da se svađam sa mojim prijateljem Skatom, ali imam osećaj da se Amerika prikazuje kao Majka Tereza, kao svetac, a zna se da to nije tako. Palmira je razrušena, srušeni su Vijetnam i Bliski istok. Da ne govorim o Ukrajini, uloženo je pet milijardi dolara da deo Ukrajinaca ustane protiv Rusije. To je bila zemlja u procvatu, a sada je tamo haos. Ko je to uradio? Ko je srušio Sovjetski savez i Jugoslaviju? Znate, nisu to bile loše zemlje - rekao je Čepurin.

Ruski ambasador je potom ocenio da je najbolje da se niko ne meša i da puste zemlje da same nađu rešenje za svoje probleme.

- I u Ukrajini i ovde ima mnogo ljudi koji su pametniji nego što vi smatrate. Međutim, sada je došlo do promene vlasti u SAD i nadam se promeni odnosa sa Rusijom. Nadamo se da će se naši odnosi sada poboljšati - konstatovao je Čepurin.

Kajl Skat je mirno slušao ove reči, a potom rekao da Rusija i SAD po određenim pitanjima imaju iste interese, ali da se po drugima razmimoilaze.Inače, ambasadorski panel počeo je sinoć u 21.45 sati, pa je Aleksandar Čepurin iskoristio priliku da se našali i zahvali domaćinu na ovom terminu, jer, kako je rekao, učestvovao je na mnogim konferencijama, ali nikada nije pričao ovako kasno.

Rusija ne pritiska Srbiju

Ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Čepurin istakao je sinoć da zvanična Moskva ne pritiska Srbiju i da nema ništa protiv ako Srbija želi da postane članica EU, ocenivši da je Srbiji za obezbeđivanje privrednog rasta potrebna unutrašnja stabilnost. Čepurin je dodao da je važna i regionalna stabilnost, ocenjujuci da situacija nije jednostavna, ali da je Srbija važan igrač i stub stabilnosti na zapadnom Balkanu. S tim u vezi je kazao i da međunarodna zajednica treba da podržava Srbiju i poštuje njen teritorijalni integritet i suverenitet koji je potvrđen u UN.

J. Pronić - A. Bečić

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track