Čudo: NOPO vratio milion u budžet, a nije morao

Pošteno

Čudo: NOPO vratio milion u budžet, a nije morao

Politika -
Lista NOPO dodala da su prva i jedina politička stranka u Srbiji koja je u državni budžet vratila deo dobijenog novca

BEOGRAD - Lista Nijedan od ponuđenih odgovora saopštila je da je od novca dobijenog za troškove izborne kampanje u državni budžet vratila više od milion dinara. Poslanik te liste Nikola Tulimirović rekao je da je ta lista na osnovu osvojenog jednog mandata u novom skupštinskom sazivu, posle izbora održanih 6. maja, iz budžeta dobila 2,78 miliona dinara.

"Smatrali smo da je taj novac takođe dobijen za troškove izborne kampanje, a pošto ga nismo utrošli vratili smo ga u budžet", kazao je Tulimirović.

Prema njegovim rečima, kampanja liste Nijedan od ponuđenih odgovora koštala je 990.000 dinara.

Tulimirović je naveo da ta lista nije koristila sredstva iz državnog budžeta za pokrivanje troškova izborne kampanje.

"Nama nije bilo lako da otkrijemo broj računa na koji se vraćaju neutrošena sredstva iz javnih izvora", saopštila je lista Nijedan od ponuđenih odgovora i dodala da je ta lista prva i jedina politička stranka u Srbiji koja je u državni budžet vratila deo dobijenog novca. Izborne liste koje su učestvovale na izborima 6. maja imale su rok do juče da Agenciji za borbu protiv korupcije podnesu izveštaje o troškovima kampanje u elektronskom obliku.

Političke stranke, koalicije i grupe građana koje su učestvovale na parlamentarnim izborima imale su obavezu da otvore posebne račune u bankama za finansiranje troškova kampanje.

Na parlamentranim izborima učestvovalo je 18 izbornih lista.

One koje su se prijavile da će koristiti sredstva iz držvanog budžeta za pokrivanje troškova kampanje dobile su pođednak iznos od 20 odsto ukupnih sredstava izdvojenih za finansiranje kampanje iz budžeta.

Preostalih 80 odsto sredstava, oko 712 miliona dinara, podelile su izborne liste koje su osvojile mesta u novom sazivu parlamenta, srazmerno broju osvojenih mandata, bez obzira da li su koristili sredstva iz javnih izvora za pokriće troškova izborne kampanje.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track