KONAČNO POBEDA: Donald Tramp ispravlja nepravdu prema Srbiji
Foto: Reuters

Nova američka administracija napravila zaokret

KONAČNO POBEDA: Donald Tramp ispravlja nepravdu prema Srbiji

Politika -

Odluka Međunarodnog suda da odbaci tužbu za genocid, kao i rampa za Tačijevu vojsku signali su da je Beograd politički profitirao, ocenjuju analitičari

Rampa koja je Hašimu Tačiju ekspresno stigla iz Vašingtona zbog namere da formira vojsku Kosova najočigledniji je znak da predsednik SAD Donald Tramp zaokreće američku spoljnu politiku u korist Srbije. I odluka Međunarodnog suda u Hagu, pod okriljem SAD, da odbaci reviziju tužbe za genocid protiv Srbije, znak je da Beograd može u budućnosti politički da profitira, smatraju analitičari.Poznavaoci međunarodne političke scene navode da je i analiza čuvenog američkog magazina Forbs, u kojoj se argumentovano govori o potrebi crtanja novih granica na Balkanu kako bi se „ispravila nepravda prema Srbima koji su zarobljeni iza neprijateljskih linija“, svojevrsna potvrda Trampovog zaokreta.OptimizamPolitički analitičar Obrad Kesić kaže da je Forbsova analiza sasvim realna, jer svi Trampovi dosadašnji potezi daju Srbiji osnov za optimizam.- Nova američka administracija već je nagovestila da će uskoro doći period kada će srpski interesi moći da se ostvare. Ima osnova da budemo optimisti, jer se nazire šansa i za Srbiju i za Republiku Srpsku. Već su se desili veliki pomaci na krupnim pitanjima. Pre svega mislim na popravljanje odnosa SAD i Rusije i uspostavljanje njihovog strateškog partnerstva. To je okvir u kom Srbija može politički da profitira - smatra Kesić.Tramp je, prema Kesićevom mišljenju, napravio još jedan važan zaokret u spoljnoj politici koji može samo da ohrabri Srbiju.- Novi predsednik je rešio da ukine tzv. programe finansiranja demokratizacije, koji su do sada bili stub mešanja Vašingtona u unutrašnje stvari pojedinih država. Sve to je uglavnom bilo na štetu Srbije, ali sada se to očigledno menja. Trampovi potezi i najava onoga što će tek uraditi meni izgledaju kao iskrena želja da se uspostavi potpuno novi pristup koji Beograd i Banjaluka mogu da iskoriste za ostvarivanje svojih interesa - uveren je Kesić.Politikolog Vladimir Vuletić je umereni optimista, jer procenjuje da će Vašington davati određene ustupke Albancima, ali da će i te kako voditi računa o srpskim interesima.

Uticaj Rusije

- Poslednja epizoda s Tačijevom namerom da oformi vojsku Kosova pokazuje da Tramp ne želi da utre put za stvaranje velike Albanije. Time bi pucao sebi u nogu, jer velika Albanija nije problem samo za Srbiju nego i za druge pravoslavne zemlje, poput Makedonije, Grčke i Crne Gore. A Tramp zna da bi to otvorilo vrata za uticaj Rusije. Cilj Amerike uvek je da zadrži dominantnu poziciju u ovom delu Evrope - smatra Vuletić.I politički analitičar Dragomir Anđelković je uveren da se kurs Amerike menja.- Trampova administracija počinje da menja kurs politike, ali nailazi na otpor u sistemu. Već ono što se desilo, packe Kosovu zbog vojske i odbijanje revizije tužbe BiH, znači promenu politike prema Balkanu, što može da znači da će se pozicija Srbije još više učvrstiti. Uveren sam da bi revizija tužbe BiH bila prihvaćena pod ranijim okolnostima, ali svi ovi događaju su signal da se politika menja u korist Srbije - kaže on.

Hašim TačiAKO NE BUDE VOJSKE KOSOVA, PODNOSIM OSTAVKUKosovski predsednik Hašim Tači rekao je u emisiji koja je trebalo sinoć da bude emitovana na RTK da će podneti ostavku ako se ne formira vojska Kosova:- O svojim planovima informisao sam međunarodnu zajednicu. Zatražio sam i podršku koalicionih partnera, a posebno sam zahvalan predsedniku Skupštine Kadriju Veseljiju.

Aleksandar VučićDA GLEDAMO U BUDUĆNOST!Premijer Aleksandar Vučić izjavio je da odbacivanje zahteva BiH ne vidi kao pobedu:- Pobeda će biti kada Srbi i Bošnjaci budu razumeli da treba da gledaju u budućnost, moramo da razgovaramo, da ono što je bilo u prošlosti ne treba da bude zaboravljeno. Neki nisu hteli da uđu u srpske cipele kad su tužbu podizali, ja hoću da uđem u bošnjačke.

Nenad KecmanovićZAPADU UPALJEN ALARMZa profesora na Fakultetu političkih nauka Nenada Kecmanovića najznačajnija je dogovor Vašingtona i Brisela da se na Balkanu održi stabilnost.- Zapadu je upaljen alarm zbog opasne nestabilnosti na Balkanu. Reklo bi se da u ovom trenutku postoji konsenzus EU i SAD da valja održati mir i stabilnost na Balkanu, za šta se Srbija zalaže - ocenjuje on.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Trump biografija

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track