POPOVIĆ I AKSIJONOV: Pitanje Krima je rešeno, vraćanje u prethodni sistem nije moguće
Foto: SNP

Poseta Simferopolju

POPOVIĆ I AKSIJONOV: Pitanje Krima je rešeno, vraćanje u prethodni sistem nije moguće

Politika -

Predsednik Srpske narodne partije (SNP) Nenad Popović sastao se danas u Simferopolju sa predsednikom Autonomne Republike Krim Sergejom Aksijonovim. Na sastanku je bilo reči o unapređenju bilateralne saradnje Srbije i Krima.

„Pitanje Krima je rešeno i većini zapadnih država i političara je jasno da njegovo vraćanje u prethodni sistem nije moguće“, napomenuo je Popović.

Popović i Aksijonov su se složili da je od najvećeg zajedničkog interesa da vlade Srbije i Krima u budućnosti razvijaju čvršće ekonomske odnose, uz ocenu da za to postoji ogroman potencijal.

Popović je istakao da je Krim u ovom trenutku jedno od tržišta sa najvećim investicijama i rastom u Evropi, dok je Srbija jedina evropska država koja može da izvozi svoju robu na teritoriju Krima bez carina.

„Uz to, Krim odlikuje laka transportna dostupnost koja otvara put za snabdevanje čitavog juga Rusije proizvodima iz Srbije“, objasnio je Popović.

Prema njegovim rečima, najveći potencijal za razvoj ekonomske saradnje Srbije i Krima nalazi se u oblastima građevinarstva, poljoprivrede, prehrambene industrije i turizma. „Srbija treba da iskoristi taj potencijal u najvećoj mogućoj meri, jer je to put za ostvarenje privrednog rasta i otvaranje novih radnih mesta“, rekao je predsednik SNP.

Komentarišući referendum na Krimu iz 2014. godine, Popović je ocenio da su građani Krima skoro jednoglasno odlučili da se Krim vrati tamo gde je u istorijskom i duhovnom smislu oduvek i pripadao – pod okrilje Rusije.

Popović je podsetio da je Krim 1954. godine, administrativnom odlukom komunističkih vlasti, na čelu sa Nikitom Hruščovim, otrgnut od Rusije i predat Ukrajini.

„Ova odluka je doneta praktično preko noći, uprkos protivljenju većinskog ruskog stanovništva na Krimu. Zato je potpuno razumljiva odluka građana Krima da svoju budućnost vežu za Rusiju, umesto da ostanu pod vlašću antiruskog režima posle državnog udara u Ukrajini“, naveo je on.

Predsednik Srpske narodne partije istakao je da je Rusija danas dovoljno vojno i ekonomski moćna da obezbedi očuvanje svog teritorijalnog integriteta, uprkos stalnim naporima pojedinih zapadnih zemalja da Rusiju dezintegrišu i oslabe.

Delegacija Srpske narodne partije, predvođena predsednikom SNP Nenadom Popovićem, danas i sutra boravi u zvaničnoj poseti Krimu gde će učestvovati u svečanom obeležavanju trogodišnjice sprovođenja referenduma o prisajedinjenju Krima Rusiji.

Pored Popovića, delegaciju SNP čine narodni poslanici Jovan Palalić, Snežana Petrović i Ognjen Pantović, kao i predsednici vojvođanskog, odnosno beogradskog odbora ove partije, Velimir Marjanović i Marija Radulović.

(FOTO SNP)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track