(FOTO) TROGODIŠNJICA REFERENDUMA: Popović govorio u parlamentu Krima
Foto: SNP

Predsednik Srpske narodne partije

(FOTO) TROGODIŠNJICA REFERENDUMA: Popović govorio u parlamentu Krima

Politika -

Predsednik Srpske narodne partije Nenad Popović poručio je danas u parlamentu Krima u Simferopolju, na centralnoj svečanosti koja je organizovana povodom obeležavanja trogodišnjice referenduma o prisajedinjenju Krima Rusiji, da je „pitanje Krima rešeno i da njegovo vraćanje na staro stanje nije moguće“.

„Duboko u srcima ljudi koji žive na Krimu, ali i onih širom Ruske Federacije, Krim je oduvek bio sastavni i neotuđivi deo Rusije. I kod nas u Srbiji svi sa poštovanjem i divljenjem gledaju na hrabrost i odlučnost građana Krima da se vrate u sastav Rusije“, istakao je Popović.

On je poručio da „bratske i duhovne veze srpskog i ruskog naroda sežu vekovima u prošlost“.

„Prvi svetski rat je možda najočitiji primer koliko je snažno prijateljstvo srpskog i ruskog naroda. Rusija je, samo da bi zaštitila Srbiju i sprečila njeno uništenje – ušla u sukob sa Nemačkom i Austrougarskom“, podsetio je Popović.

Foto: SNP
Foto: SNP

„Srbi to ne zaboravljaju“, podvukao je on i dodao da je Srbija nakon Oktobarske revolucije „raširenih ruku primila ruske iseljenike“.

„Najveći broj njih je put Srbije krenuo upravo odavde, sa obala Krima!“, rekao je Popović i podsetio da je ruski carski arhitekta Nikolaj Krasnov, tvorac čuvenog Livadijskog dvorca u Jalti na Krimu, emigrirao u Srbiju, gde je projektovao neke od najlepših građevina u Beogradu.

„Nedavno je jedna od glavnih ulica u Beogradu ponela ime Nikolaja Krasnova“, istakao je u svom obraćanju Popović.

Foto: SNP
Foto: SNP

On je dodao da između Srbije i Krima postoje ogromni potencijali za razvoj ekonomske saradnje.

„Zato sam došao na Krim da razgovaram sa svojim kolegama iz rukovodstva Krima i vladajuće partije Jedinstvene Rusije kako da iskoristimo te potencijale i doprinesemo da građani Srbije i Krima žive bolje“, istakao je Popović.

Centralna svečanost na kojoj je obeležena treća godišnjica od održavanja referenduma o prisajedinjenju Krima Rusiji, održana je u parlamentu Republike Krim u prisustvu visokih zvaničnika Ruske Federacije, Republike Krim i predstavnika vlada i parlamenata stranih država.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track