DENIS ZVIZDIĆ: Pokazali smo EU da kao region možemo da razgovaramo i dogovaramo se
Foto: Fonet/Nenad Đorđević

Samit lidera zapadnog Balkana

DENIS ZVIZDIĆ: Pokazali smo EU da kao region možemo da razgovaramo i dogovaramo se

Politika -

SARAJEVO - Nakon sastanka premijera šest zemalja regiona (BiH, Srbija, Kosovo, Makedonija, Albanija, Crna Gora), komesara EU za proširenje Johannesa Hahna, te ministra vanjskih poslova Italije Angela Alfana, održala se press-konferencija.

Predsedavajući Veća ministara BiH Denis Zvizdić otvorio je konferenciju za medije rečima podrške evropskim integracijama i važnosti saradnje zemalja iz regiona u kompletnom procesu.

- Samit je imao za cilj da prezentiramo i dogovorimo zajedničke interese i ciljeve za naredni samit u Trstu u julu. Najčešći pojmovi koji su se mogli čuti na današnjem samitu jesu: evropske integracije, ekonomska saradnja i infrastrukturno povezivanje regiona. Naravno, daljnja saradnja u oblasti obrazovanja i saradnja među mladim ljudima kako bi se razbile predrasude i napravio iskorak ka budućnosti i naravno očuvanju mira i stabilnosti u regiji.

Čuli smo brojne kvalitetne prijedloge modela jedinstvenog tržišta, za brži protok ljudi i kapitala, uklanjanje carinskih sistema, formiranje određenih asocijacija i druge ideje koje bi pomogle - rekao je Zvizdić.

On je dodao da je svestan problema.

- Nismo govorili samo o pozitivnim inicijativama. Nismo hteli stavljati neke stvari pod tepih, ali moramo kazati da smo svi potpuno orijentirani na kreiranju ambijenta međusobnog uvažavanja i očuvanja mira i stabilnosti kako bismo ekonomski i društveno napredovali. Naše inicijative su pretočene u zajedničku izjavu, deo ćemo nastaviti dorađivati. Ali, naša poruka je jednostavna - želimo da ostane prisutna evropska perspektiva zapadnog Balkana – kazao je Zvizdić.

Predsedavajući Veća ministara BiH je naglasio da želi češće prisustvo predstavnika EU na Balkanu i da želi veće investicije.

- Ovaj put smo sami rekli koje projekte želimo, govorimo prije svega o saobraćajnim i energetskim projektima. I time ćemo napraviti bitan iskorak. Ovo je, svakako, dobar primjer saradnje zemalja regiona, poruka EU da možemo razgovarati i dogovarati se. Sve dok postoji evropska perspektiva, ona će biti najmanji zajednički sadržalac naših interesa – poručio je Zvizdić.

(Dnevni avaz)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 16.03.2017

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track