SAŠA JANKOVIĆ: Oteli su nam državu
Foto: Dragan Kadić

Obećava povratak dostojanstva građanima

SAŠA JANKOVIĆ: Oteli su nam državu

Politika -

BEOGRAD - "Kandidovao sam se za predsednika Republika zato što moramo da imamo institucije koje su nadstranačke, razmišljam kako da građanima vratim dostojanstvo ", rekao je večeras Saša Janković, kandidat za predsednika Srbije Grupe građana "Za Srbiju bez straha", u predstavljanju na Radio televiziji Srbije (RTS).

On je istakao da kandidaturu nije želeo da postavi kao stranačku, jer je obavljanje funkcije predsednika nenstranačka funkcija i dodao da traži priliku da bude odgovoran, a ne da bude moćan.

Upitan da li će formirati stranku, on je naglasio da neće praviti političku stranku kad postane predsednik.

Na pitanje šta će biti ako ne bude predsednik, on je uzvratio da se kandidovao da bi bio predsednik, a ne da ne bi bio.

"Svako treba da radi svoj posao, a ne kao kad Aleksandar Vučić uradi sav posao, a u stvari ne uradi ni jedan", dodao je Janković "Ako nešto mogu da promenim kao predsednik države - promeniću", rekao je Janković, a na primedbu da nema program već stavove, odgovorio je da ima državni program, a ne politički.

"Svi građani su vlasnici Republike Srbije, a predsednik Srbije izražava njihovo jedinstvo", rekao je Janković.

Istakao je da, kao predsednik, mora da sarađuje sa vladom, a da je razlog što se to pitanje uopšte postavlja stav Aleksandra Vučića, da "neće dozvoliti da mu predsednik zvoca".

Janković je konstatovao da se "Tomislav Nikolić nije mešao u svoj posao": "Ćutao je na sve ono što je građane ponižavalo, a probudio se tek kad mu je Vučić rekao da neće biti predsednik".

KURIR TV UŽIVO U SAVAMALI: Saša Janković govori na skupu

Janković je podsetio da je više od 50 zakona promenjeno po njegovim inicijativama kao zaštitnika građana.

Podsetio je, takođe, da njegove izveštaje kao zaštitnika građana Skupština nije razmatrala dve godine: "Na svaku sednicu Skupštine sam dolazio, a na odbore dolaze zamenici", rekao je Janković i zaključio da je "na vlast je došao 1012. godine neko ko nam je oteo državu".

Govoreći o odnosu fukcije ombudsmana koju je obavljao i predsedničke funkcije, on je rekao: "U svom desetogodišnjem mandatu kao zaštitnik bio sam suočen sa toliko građana koji su bili razočarani u svoju državu, i pomislio sam: da li je Srbija osuđena na ovakvo lutanje u mraku. Kada sam odlučio da se kandidujem, krenuli su pritisci na mene da to ne radim. Postalo je jasno da u ovoj državi postoje ljudi koji smatraju da je država njihovo vlasništvo".

Upitan zašto kritikuje vlast, koja ga je podržala da bude izabran 2012. za zaštitnika vlasnika, Jankovič je rekao: "Dogodilo se da je vladajuća stranka pomislila da je ona država. Da ja njoj nešto dugujem".

Osvrćući se na činjenicu da je predsednik Srbije i vrhovnim komandant, Janković je naglasio da će vratiti vojsci ponos i ugled. "Neće vojska biti pretorijanska garda jedne porodice.

Neće biti najamnička strana koja dozvoljava da joj naređjuje onaj ko nema to ovlašćenje. Neću dozvoliti da ministar odbrane bude onaj ko nema elemenetrane uslove da to radi", rekao je Janković.

Upitan koliko mu znači podrška Demokratske stranke (DS), Janković jer nabrojao sve partije i pokrete koje su ga podržale.

"Više od 20 ih je u ovom momentu. Demokratska stranka je izuzetno značajna, jedna od nastarijih u Srbiji. Podrška svih je bila bez ikakvog uslova. Podrška svih je bila zasnovana na stavu da je vreme da vodimo državnu i nacionalnu politiku koja je primerena našoj meri. Moja kandidatura upravljena je prema tome da imamo institucije, nezavisno sudstvo, slobodne medije", rekao je Janković.

Saša Janković: Na ovim izborima rešićemo Savamalu

Govoreći o problemima u pregovorima sa Kosovom on je rekao da uvek insistira na dijalogu: "Elite, i srpska i kosovska elita stvaraju konflikte, da bi nas čuvali od samih sebe. Prete nam da će napraviti konflikt ako ih ne pustimo da rade šta hoće".

"Prištinske vlasti moraju da shvate da rađani nad kojima imaju faktičku vlast moraju da žicve kao građani Evrope ,a ne da budu kao najobespravljeniji usred Evrope. Insitirao bih ne na tome da li smo mi prvi poslali šareni voz, pa oni jedinice, već da li su poštovali one stvari zbog kojih su nas bombardovali".

Janković je rekao da Srbija jeste partner NATO, i dodao da treba da bude patner svima koji nemaju agresivne namere.

Govoreći o standardu građana i zaradama, rekao je: "Setimo se da je predsednik MMF rekao da je sramota koliko su nam niske plate, a naš predsednik Vlade, Aleksandar Vučić je rekao da MMF dozvoljava više plate, ali da on to ne da".

Upitan koga će podržati ako on ne uđe u drugi krug izbora, odgovorio je da će podržati drugog kandidata koji bude demokratskiji i konstatovao da su s jedne strane Vučić i Šešelj , a s druge svi ostali.

Na pitanje ko će sačinjavati njegov tim ako pobedi na izborima Janković je odgovorio da će najbolji biti uz njega: "Ne oni koji se udvaraju, ne oni koji imaju lažne diplome, ne oni koji mi gopvore da znam sve".

"Sve što nam treba imamo u Srbiji. Potrebno je da se okrenemo sebi , da najbolji dođu na najbolja mesta, da prestane stranačko zapošljavanje, i onda je sve moguće", zaključio je Janković.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track