(FOTO) VUČIĆ U MOSKVI: Premijer Srbije sastao se s Putinom, migovi stižu uskoro!
Foto: Vlada Srbije

Predsednik Vlade Srbije u zvaničnoj poseti

(FOTO) VUČIĆ U MOSKVI: Premijer Srbije sastao se s Putinom, migovi stižu uskoro!

Politika -

MOSKVA - Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Moskvi s predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom.

1 / 4 Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

(VIDEO) OVAKO VUČIĆ GOVORIT PO RUSKI: Pogledajte susret sa Putinom u Moskvi!

Njih dvojica su razgovarali u četiri oka o nizu ekonomskih, ali i tema na polju odbrane.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

PUTIN POSLE SASTANKA SA VUČIĆEM: Dalji razvoj saradnje i posle izbora u Srbiji

Stižu migovi

Vučić istakao je danas, nakon razgovora sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom u Moskvi, da je pitanje nedelja kada će šest aviona mig 29 stići u Srbiju. "Očekujem da će Putin uskoro potpisati ukaz kojim bi šest aviona mig 29 moglo brzo biti prebačeno u Srbiju", rekao je Vučić novinarima posle sastanka u Kremlju.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

Na pitanje koliko će trajati procedura dolaska mig-ova Vučić je odgovorio da neće trajati nekoliko meseci, već nekoliko nedelja.Srpski premijer bio je zadovoljan što je mogao da čuje od Putina da je lično odobrio sve iz domena vojno-tehničke saradnje, što je ranije dogovoreno sa ruskim nadležnim zvaničnicima, a vezano je za 30 oklopnih vozila, 30 tenkova T 32 i šest mig-ova 29.

- Očekujem da će u najskorije vreme da potpiše ukaz i da će avioni stići u najkraćem mogućem roku. Ostaju da se reše samo tehnički problemi, da li će avioni biti rasklapani za transport ili će biti omogućen njihov prelet preko drugih zemalja", objasnio je Vučić, dodajući da građani mogu da budu spokojni po tom pitanju.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković
Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Dolazak ruskih kompanija u Srbiju

Očekujemo dolazak novih ruskih kompanija u Srbiju, rekao je premijer Aleksandar Vučić novinarima u Moskvi, sumirajući razgovore koje je imao sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom.

- Moji prvi sastanci sa Putinom, prvi, drugi i treći, uvek su se ticali pitanja koliko Srbija duguje, za Petrohemiju, za Gasprom...Srbija više ne duguje, sve plaća, a mi sada razgovaramo o politici i konkretnoj saradnji u budućnosti", rekao je Vučić novinarima posle sastanka sa šefom ruske države u Kremlju.

Premijer je kazao da je Putinu preneo poglede Srbije na situaciju u regionu, istakao poziciju naše zemlje da su mir i stabilnost od presudnog značaja za Srbiju i ukazao na izazove sa kojima se suočavamo i koji su ispred nas. Rekao je da je od velikog značaja podrška Rusije očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije, ali je ne manje važna i podrška u drugim oblastima, poput privrede.

Foto: Tanjug/Zoran Mirković
Foto: Tanjug/Zoran Mirković

Kako je preneo, sa Putinom je razgovarao i o brojnim drugim važnim pitanjima, na veoma konkretan način, od toga kakva saradnja je potrebna u oblasti kompanija, kako zajednički da deluju dve zemlje u privredi, kako ostvariti dalje uvećanje trgovinske razmene...

Vučić je podsetio da je Putin, u svom uvodnom izlaganju, pohvalio srpsku vladu rekavši da je ona najzaslužnija za povećanje trgovinske saradnje dve zemlje.

- Očekujemo dolazak novih ruskih kompanija u Srbiju. Govorili smo i o poslovanju RŽD-a i NIS-a. NIS je naš najveći punilac budžeta, a RŽD uvek na vreme ispunjava svoje obaveze. Govorili smo o novim preduzećima, koja treba da stignu u Srbiju, kao i o tome šta zajednički treba da radimo, da dalje unapređujemo saradnju, rekao je Vučić.

Foto: Vlada Srbije
Foto: Vlada Srbije

"Putin želi dobro srpskom narodu"

Bio je iznenađen, kaže, koliko je Putin lično upoznat sa brojnim projektima.

Takođe je ukazao da je Putinu preneo da Srbija čvrsto stoji iza stava da se vojna neutralnost mora očuvati i da je to pitanje slobode i nezavisnosti našeg slobodarskog naroda, što je šef ruske države podržao.

- Mislim da je Putin i današnjim sastankom želeo na sebi svojstven način da pokaže svima da podržava Srbiju i da želi dobro narodu", rekao je premijer.

Vučić je poslednji put bio u Moskvi, u nezvaničnoj poseti, krajem prošle godine, kada je razgovarao s ministrom odbrane Sergejem Šojguom, i potom izjavio da je dogovorena isporuka šest aviona tipa "MIG-29", 30 tenkova i drugih oklopnih vozila.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

VESTI KURIR TV 27.03.2014

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track