PUTINE, CARE: Hoće moćnu Srbiju! SVI DETALJI susreta sa Vučićem!
Foto: Reuters, AP

Svi detalji susreta premijera s ruskim šefom države

PUTINE, CARE: Hoće moćnu Srbiju! SVI DETALJI susreta sa Vučićem!

Politika -

Uvereni smo da će izbori biti sprovedeni na najvišem nivou, ali bez obzira na to kako se bude razvijala situacija, naši odnosi će biti pozitivni, poručio šef Kremlja

Premijer Aleksandar Vučić dobio je juče u Moskvi podršku na predstojećim predsedničkim izborima od predsednika Rusije Vladimira Putina, koji mu je poželeo sreću u trci za šefa države.Premijer Srbije i jedan od najmoćnijih političara sveta sastali su se juče, a ovo je bio njihov deseti susret. Pre nego što su započeli razgovore u četiri oka, Putin je rekao da nema sumnje da će se prijateljski odnosi dve zemlje razvijati i posle predstojećih predsedničkih izbora u Srbiji.Ujedno, vladajućoj koaliciji poželeo je sreću na izborima.- Uvereni smo da će izbori biti sprovedeni na najvišem nivou. Želimo uspeh sadašnjoj vlasti. Bez obzira na to kako se bude razvijala politička situacija, bez sumnje je da će se naši odnosi razvijati pozitivno. Razvoj odnosa dve zemlje biće u pozitivnom i prijateljskom duhu, uz međusobno poštovanje - kazao je Putin.Situacija u regionuKako je istakao, zajedničkim naporima ostvarena je bolja spoljnotrgovinska razmena.- Radi se o rastu trgovinske razmene, koja je ostvarena pre svega naporima srpskog premijera i njegove vlade. Taj rast je ostvaren zahvaljujući rastu izvoza srpske robe, ponajviše poljoprivrednih proizvoda. Srbija i Rusija imaju zajedničke projekte koji se dobro razvijaju - naglasio je on i dodao:- Hteo bih da sa vama razmotrim situaciju u regionu jer, kako nam se čini po nekim spoljašnjim znacima, postoji neko zaoštravanje - kazao je Putin.Vučić je učinio plezir domaćinu i obratio mu se na ruskom jeziku, a posle sastanka precizirao je da je Putinu preneo poglede na situaciju u regionu, i istakao da su mir i stabilnost od presudnog značaja za Srbiju.- Od velikog je značaja podrška Rusije očuvanju teritorijalnog integriteta Srbije. S Putinom sam razgovarao i od tome kakva saradnja je potrebna u oblasti kompanija, kako zajednički da deluju dve zemlje u privredi, kako ostvariti dalje uvećanje trgovinske razmene. Moji prvi sastanci s Putinom, prvi, drugi i treći, uvek su se ticali pitanja koliko Srbija duguje - za „Petrohemiju“, za „Gasprom“... Srbija više ne duguje, sve plaća, i mi sada razgovaramo o politici i konkretnoj saradnji u budućnosti - kazao je on.Putin informisan o svemuPremijer Srbije je istakao da je pitanje nedelja kad će šest aviona „mig 29“ stići u Srbiju.- Očekujem da će Putin uskoro potpisati ukaz kako bi šest „migova 29“ moglo brzo biti prebačeno u Srbiju. Zadovoljan sam što sam mogao da čujem od Putina da je lično odobrio sve iz domena vojnotehničke saradnje, a vezano je za 30 oklopnih vozila, 30 tenkova T32 i šest „migova 29“ - rekao je Vučić.On očekuje dolazak novih ruskih kompanija u Srbiju.- Bio sam iznenađen koliko je Putin lično upoznat s brojnim projektima. Preneo sam mu i da Srbija čvrsto stoji iza stava da se vojna neutralnost mora očuvati i da je to pitanje slobode i nezavisnosti našeg slobodarskog naroda. On je to podržao - objasnio je on.

Mimo protokolaVRATIO VUČIĆA DA JOŠ MALO PROĆASKAJUZanimljivo je da je posle sastanka Vučić izašao pred novinare, ali ga je Putin u jednom trenutku pozvao da se vrati u njegov kabinet. Kasnije je novinarima objasnio da ga je Putin pozvao kako bi mu postavio još dva pitanja.- Bila su političke prirode - rekao je Vučić. Novinare je interesovalo da li se odnosilo na predsedničke izbore:- Ne. Ovo se ticalo politike u budućnosti, šta i kako, na koji način da delamo u budućnosti.

Novi projekti„MILOŠ“ ZA RUSEPremijer Srbije je rekao i da je bilo reči i o „kooperaciji haubica od 155 milimetara“, ali podvukao da je izneo i naše ideje o borbenom vozilu „miloš“.- Reč o tome da se na „miloša“ stave ruske protivoklopne rakete lake nosivosti, sa izvanrednim rezultatima, čime vozilom od 300.000 evra i „kernetima“ vrednim oko 40.000 dolara mogu da se uništavaju i tenkovi koji koštaju i više od pet miliona evra - objasnio je on.

E. K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

SILA 6.epizoda: Ovo je novi jastreb u srpskom jatu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track