Najnovije vesti

DŽABA ŽVRLJATE, OVO SU NOVA PRAVILA Glasački listić važi i kad po njemu crtate a ima još jedna CAKA
Foto: Beta/Miloš Miškov

Uputstvo za glasanje

DŽABA ŽVRLJATE, OVO SU NOVA PRAVILA Glasački listić važi i kad po njemu crtate a ima još jedna CAKA

Politika

BEOGRAD - Na predstojećim predsedničkim izborima Republička izborna komisija biće znatno tolerantnija kada je reč o glasačkim listićima i načinu na koji glasač zaokružuje svog kandidata.

Nekada nije bilo dileme - važeći je bio samo onaj listić na kome je bio zaokružen redni broj kandidata na predsedničkim izborima ili liste na parlamentarnim.

Novi pravilnik RIK dozvoljava praktično sve, ako je potpuno jasno za koga se birač opredelio. Tako glasač može da crta, šara, ispisuju parole, poruke, dopisuje imena.

Foto: Beta/Miloš Miškov
Foto: Beta/Miloš Miškov

- Sve to može da se radi, ali ako se na glasačkom listiću opredeli za jednog od kandidata. Ono što usput birač uradi jeste svojevrsna poruka, ali da je želeo da njegov glas bude nevažeći, ne bi nikog zaokružio. Time smo se rukovodili prilikom izrade novih pravila - navodi Dragan Radulović, član RIK.

A kako se sve glasači na predstojećim izborima mogu opredeljivati za kandidate da bi se njihov glas smatrao važećim? I tu je bilo nekoliko promena.

SVE što niste znali o PREDSEDNIČKIM izborima

Ne mora samo da se zaokružuje!

Kao i do sada, građani koji izađu na birališta glasaju zaokruživanjem rednog broja ispred imena učesnika na izborima. Dozvoljeno je međutim i podvlačenje imena i/ili prezimena kandidata, kao i zaokruživanje ili podvlačenje imena ili dela imena predlagača kandidata.

- Ako je glasački listić popunjen na način iz koga se može pouzdano utvrditi za kog kandidata je birač glasao, on će biti važeći uprkos tome što su imena drugih kandidata ili nazivi drugih predlagača kandidata precrtani - navodi se u Pravilima o radu biračkih odbora za predsedničke izbore 2. aprila.

Foto: Marina Lopičić
Foto: Marina Lopičić

U njemu piše i da je nevažeći glasački listić onaj koji nije popunjen ili listić koji je tako popunjen da se ne može pouzdano utvrditi za kog kandidata se birač opredelio. Dakle, nevažeći će biti onaj na kome se glasač opredelio za više od jednog kandidata ili njihovih predlagača.

Beli listićiGlasanje na predsedničkim izborima u odnosu na parlamentarne razlikuju se i po tretiranju nevažećih, odnosno "belih listića".

Na izborima za parlament pogoduju učesnicima koji su osvojili najviše glasova, a na predsedničkim njima najviše mogu i da naštete. Nevažeći listići ne pripadaju nikome, ali pošto utiču na izlaznost, mogu i na rezultate izbora, pre svega na to da li ćemo novog predsednika dobiti u prvom krugu.

Foto: Facebook printscreen
Foto: Facebook printscreen

Nevažeći listići podižu broj glasova koje mora da osvoji prvoplasirani kandidat da bi pobedio u prvom krugu, jer se kao kvota ne računa, na primer, 3,9 miliona važećih glasova, nego četiri miliona listića koji se nalaze u glasačkoj kutiji. To u ovom slučaju znači da prvplasirani mora da osvoji dva miliona plus jedan glas da bi pobedio u prvom krugu - objasnio je Bojan Klačar, izvršni direktor Cesida.

(Tanjug/Blic)

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...