Tramp: Vučiću, radujem se bliskoj saradnji!
Foto: Marina Lopičić, Reuters

Predsednik SAD pisao premijeru Srbije

Tramp: Vučiću, radujem se bliskoj saradnji!

Politika -

Sjedinjene Države veoma cene dosada{nje veze sa Srbijom i vrednosti koje delimo su očigledne u našim bilateralnim odnosima, poručio lider SAD Politika koju je Tramp do sada zagovarao pokazuje da je spreman da menja politiku prema Balkanu, kaže Anđeković

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Tramp poslao je pismo premijeru Srbije i predsedničkom kandidatu Aleksandru Vučiću u kojem mu zahvaljuje na čestitki povodom stupanja na dužnost, ali i najavljuje blisku saradnju u budućnosti!U pismu američkog predsednika navodi se da SAD veoma cene odnos koji Srbija ima prema ovoj zemlji.Sigurnija budućnost- Sjedinjene Države veoma cene svoje bliske veze sa Srbijom. Vrednosti koje delimo su očigledne u našim bilateralnim odnosima, uključujući i podršku cilju Srbije da se pridruži Evropskoj uniji. To će pomoći da se obezbedi prosperitetnija i sigurnija budućnost i za vašu zemlju i za region zapadnog Balkana. Napori Srbije da potpuno normalizuje odnose s Kosovom takođe su dokaz toga kako se zajedničkom težnjom za mirom mogu prevazići čak i najteži izazovi.

Radujem se produbljivanju naše bilateralne saradnje i radu na postizanju naših zajedničkih ciljeva - kaže se u pismu predsednika Trampa premijeru Vučiću.Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da sve što je Donald Tramp dosad govorio indirektno ukazuje da su SAD spremne da menjaju odnos prema Balkanu.- Politika koju je Tramp do sada zagovarao pokazuje da je spreman da menja politiku prema Balkanu, a ako se učvrsti, možemo da očekujemo resetovanje odnosa - kaže Anđelković.Podsetimo, kako je Kurir pisao, tokom inauguracije američkog predsednika, Đerđ Matković, ambasador Srbije u Vašingtonu, prišao mu je i govorio mu o Srbiji, na šta je milijarder odgovorio da želi sastanak sa srpskim premijerom.Američki predsednik želi da se sastane sa srpskim premijerom Aleksandrom Vučićem, a našem ambasadoru u Americi Đerđu Matkoviću poručio je da što pre organizuje susret.Bliski susret- Naš susret se dogodio na predinauguracionom balu, koji je održan uoči inauguracije 17. januara, a koji je organizovao predsednik inauguracionog komiteta Tom Barak. Kad je Tramp sišao s bine posle govora, prišao sam mu, u ime naroda Srbije čestitao na pobedi, rekao mu da je njegova pobeda u Srbiji dočekana s velikim zadovoljstvom i da želimo da nastavimo saradnju sa SAD, da možemo da budemo koristan partner i da bi naše rukovodstvo s premijerom Vučićem na čelu želelo da se sastane s njim. On je kazao da zna da je njegova pobeda dobro primljena u Srbiji. Rekao je: „Vi ste divan narod, hajde da organizujemo sastanke“ - ispričao je tada Matković za Kurir.

Na visokom nivouVUČIĆ S PUTINOM I MERKELOVOMAleksandar Vučić sastao se u poslednje dve nedelje marta sa dva važna državnika - Angelom Merkel, kancelarkom Nemačke, i Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije. Vučić se s Merkelovom sastao 14. marta. Kako je nemačka kancelarka istakla posle sastanka, on je sproveo velike reforme za investicije i ispunio sve uslove za pregovore sa EU. Kandidat za predsednika Srbije vladajuće koalicije u Moskvi je boravio 27. marta, a sa Putinom je razgovarao o raznim temama - od samih predsedničkih izbora, situacije u regionu do trgovinske razmene dve zemlje.

Ekipa Kurira

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

IZBORNA NOĆ: Kurir pre svih!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track