U PONOĆ POČELA TIŠINA: Izborna ćutnja ne važi za Fejsbuk i Tviter!
Foto: Dragan Kadić/Ilustracija

Uoči predsedničkih izbora

U PONOĆ POČELA TIŠINA: Izborna ćutnja ne važi za Fejsbuk i Tviter!

Politika -

Predizborna tišina počela je u ponoć i trajaće sve do zatvaranja biračkih mesta u nedelju u 20 časova i u toku tih 68 sati zabranjene su političke aktivnosti. Iako za kršenje tišine može da usledi prekršajna prijava i kazna do 600.000 dinara, propagandu je u eri interneta i društvenih mreža praktično nemoguće kontrolisati.

Uprkos pravilima za ćutnju, partijski štabovi i aktivisti nastavljaju i(li) pojačavaju kampanju na Fejsbuku i Tviteru, a te društvene mreže u Srbiji koristi oko 3,5 miliona građana, što je više od polovine birača.

Foto: Printscreen
Foto: Printscreen

- Nemoguće je kontrolisati aktivnosti na internetu. Iako zakon, koji je donet krajem 2000. go treba upodobiti s aktuelnim vremenom, ne treba ukinuti tišinu jer je neophodan predah od predizbornih aktivnosti. Problem je, međutim, što u Srbiji ćutnja predugo traje - kaže izvršni direktor Cesida Bojan Klačar.

Foto: Dragana Kadić
Foto: Dragana Kadić

U Španiji se izborna tišina zove „dan za razmišljanje“, počinje dan pre izbora i prestaje njihovim završetkom. Izbornu tišinu nema Velika Britanija, ali može biti „dobrovoljna“ na dan izbora, a slično nepisano pravilo važi i u Kanadi. Slovačka, koja je imala najdužu sedmodnevnu ćutnju, ukinula ju je 2006. Izborne tišine nema ni u SAD, Nemačkoj, Belgiji...

B. BOJIĆ

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

IZBORNA NOĆ: Kurir pre svih!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track