RADIKALI U HAG NEĆE NI MRTVI Radeta: Ne smem na more, uzeću vaučer za banju!
Foto: Dragana Udovičić, Nebojša Mandić, Marina Lopičić

Interpol raspisao crvene poternice za radikalima

RADIKALI U HAG NEĆE NI MRTVI Radeta: Ne smem na more, uzeću vaučer za banju!

Politika -

Troje članova Srpske radikalne stranke, po nalogu Haškog tribunala, biće uhapšeni čim pređu granicu Srbije

Interpol je juče izdao crvene poternice sa nalogom za hapšenje troje radikala - Vjericom Radetom, Petrom Jojićem i Jovom Ostojićem, na zahtev Haškog tribunala.Međutim, kako je naš sud doneo pravosnažno rešenje po kome nema osnova za izručenje ovih članova SRS (moguće izručenje samo za najteža krivična dela), to znači da bi najbliži saradnici lidera SRS Vojislava Šešelja bili uhapšeni tek pošto pređu granicu.Vjerica Radeta u razgovoru za Kurir kaže da u Srbiji ne može biti uhapšena, već samo ako bi otišla u inostranstvo, a ona ne vidi razlog zašto bi to uradila.Na opasku da će možda otići na more, Radeta kaže:- Pa neću da idem, zašto bih išla? Ne opterećuje me to. Neću da napuštam Srbiju. Možda dobijem vaučer za korišćenje godišnjeg odmora u Srbiji.Jovo Ostojić kaže da se ne plaši Haga jer su tamo sve kukavice.- Ja u Hag živ ne idem. Pa ni mrtav! Neću da idem u zemlje koje mrze srpski narod, koje ga truju otpadima, koje bombarduju i ubijaju žene i decu i starce. Ne plašim ih se, ali neću da idem kod kukavica jer sam ja rusofil - kazao je Ostojić.Podsetimo, sud u Hagu Radetu, Jojića i Ostojića tereti za uticanje na svedoke u postupku protiv lidera SRS Vojislava Šešelja, odnosno da su vršili pritisak na dvojicu svedoka tužilaštva da svedoče u korist Šešelja nudeći im protivusluge.Sudsko veće je 14. februara naložilo sekretarijatu Tribunala da od Interpola zatraži distribuiranje crvenih poternica povodom naloga za hapšenje, a Interpol je 24. marta obavestio Tribunal da je poternice, kojima se traži lociranje i hapšenje optuženih, i izdao.

Ministarstvo pravde Srbije ponovilo je juče da nema zakonskog osnova za hapšenje i izručenje troje radikala Haškom tribunalu.- Postupajući po nalogu za hapšenje iz Tribunala, Posebno odeljenje Višeg suda u Beogradu je još u maju prošle godine zaključilo da nisu ispunjeni uslovi za njihovo izručenje Hagu, budući da srpski zakon o saradnji s Haškim tribunalom ne predviđa izručenje osoba za delo za koje se oni terete, a to je nepoštovanje suda - rekla je ministarka pravde Nela Kuburović.

Rasim LjajićNIŠTA OD IZRUČENJARasim Ljajić, predsednik Nacionalnog saveta za saradnju s Tribunalom, kaže da Vlada Srbije neće izručiti troje radikala Haškom tribunalu.- Moramo da poštujemo odluku (Višeg) suda, bez obzira na to da li se nama ona sviđa ili ne. Ne možemo da se ponašamo voluntaristički ako želimo da poštujemo principe demokratije - rekao je Ljajić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

IZBORNA NOĆ: Kurir pre svih!

Katarina Blagović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track