NJUJORK TAJMS, FIGARO, BBC: Evo kako SVETSKI MEDIJI vide pobedu Vučića
Foto: AP

Dan posle

NJUJORK TAJMS, FIGARO, BBC: Evo kako SVETSKI MEDIJI vide pobedu Vučića

Politika -

BEOGRAD - Vodeći američki dnevni list Njujork tajms navodi da će pod Vučićem kao predsednikom "Srbija verovatno nastaviti isti kurs unutrašnje i spoljne politike kao tokom vremena koje je on proveo na funkciji premijera".

Poput, nabraja list, uvođenja političkih i ekonomskih promena neophodnih za članstvo u Evropskoj uniji, uz istovremenu težnju bliskijim odnosima sa Rusijom.

PARISKI MOND: Pobeda Vučića, moćnog čoveka na Balkanu, bez iznenađenja u prvom krugu

Foto: Le Monde printscreen
Foto: Le Monde printscreen

"Iako je time stvorio tenzije sa Briselom, gospodin Vučić je odbio da podrži sankcije protiv Rusije", podseća njujorški dnevnik. List navodi da je Vučić "ojačao imidž neophodnog partnera međunarodnoj zajednici" tokom kampanje kroz sastanke sa svetskim liderima, nemačkom kancelarkom i predsednikom Rusije.

Figaro

"Figaro" ukazuje da su se izbori za predsednika Srbije sveli na svojevrsni "referendum za ili protiv Vučića" i da je prilično veliki broj predsedničkih kandidata "rezultat nesposobnosti opozicije da na izbore izađe s jednim zajedničkim predstavnikom".

Foto: New York Times printscreen
Foto: New York Times printscreen

BBC

Bi-Bi-Si prenosi da je Vučić, prema preliminarnim rezultatima jučerašnjeg glasanja, osvojio jasnu pobedu na predsedničkim izborima, ističući da se zalaže za članstvo Srbije u EU, ali da ga protivnici optužuju da izbore koristi za jačanje svoje vlasti. Britanski servis naglašava Vučićev zaključak da je narod glasao za njegovu politiku pridruživanja EU, bez okretanja leđa tradicionalnim saveznicima Rusiji i Kini.

Foto: BBC printscreen
Foto: BBC printscreen

TASS

Na istu Vučićevu konstataciju ukazuje i ruska agencija Tass, citirajući mišljenja većine posmatrača da će, kako navodi, novi premijer biti "tehnička figura", dok će zapravo Vučić imati punu kontrolu nad premijerom. Američka agencija Blumberg ocenjuje da trijumf na jučerašnjim predsedničkim izborima Vučiću otvara put za jačanje vlasti i, u isto vreme, Rusiji daje šansu da produbi svoj uticaj na Balkanu.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track