SAŠA JANKOVIĆ: Razumem i podržavam mirne proteste građana
Foto: Tanjug/rade Prelić

Predsednički kandidat se oglasio

SAŠA JANKOVIĆ: Razumem i podržavam mirne proteste građana

Politika -

BEOGRAD - Kandidat na predsednički izborima održanim u nedelju u Srbiji i donedavni zaštitnik gradjana Saša Janković izdao večeras saopštenje o protestima širom zemlje.

"Širom Srbije, u najmanje 15 gradova, u toku su samoinicijativni protesti građana, većinom mladih, nezadovoljnih nepravdom i autokratskim režimom koji Srbiji preti diktaturom i poništava sve civilizacijske vrednosti", piše u saopštenju ispod koje je potpisa "Informativne služba Izbornog štaba Saše Jankovića".

"U potpunosti razumem i podržavam mirne proteste", poručio je Janković i nastavio: "Sraman je način na koji mlade ljude, ali i njihove roditelje i starije sugrađane, prikazuju režimski mediji, nazivajući ih ološem, huliganima, klošarima, stranim plaćenicima i ostalim uobičajenim uvredama kojima se služi propaganda Aleksandra Vučića".

"Upravo zbog takvog odnosa prema građanima, protesti se i dešavaju. Srbija je naša zemlja", piše u saopštenju."Upozoravam da planovi za veštačko izazivanje nasilja, koje bi kao inspiratoru bilo pripisano meni, jesu najopasnija manipulacija koja se lako može otrgnuti kontroli vlasti koja ih sprema. Pozivam sve ljude koji protestuju na mir, staloženost i samokontrolu", sopošrtio je Janklović i poručio da je "potrebno snimati ličnim kamerama sve vinovnike eventualnih incidenata, radi istine i kasnijeg procesuiranja".

I predsednički kandidati Boško Obradović i Luka Maksimović (Ljubiša Preletačević Beli), kao i Demokratska stranka, su danas podržali proteste i ukazali da nezadovoljstvo treba iskazati mirno i bez nasilja.Po danas objavljenim podacima Republičke izborne komisije, sa obradjenih 96,7 odsto biračkih mesta, kandidat vladajuće koalicije Aleksandar Vučić na nedeljnim predsedničkim izborima je osvojio 1.938.845 glasova (55,02 odsto) izašlih birača, dok je na drugom mestu Saša Janković sa 576.600 glasova (16,36 odsto).

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

(KURIR TV) DRUGI DAN PROTESTA U BEOGRADU: Okupljeni protestanti kod Politike 2

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track