SUDBINA SPS: Dačić više nema zlatnu akciju!
Foto: Dragana Udovičić

Predstoje turbulentna vremena

SUDBINA SPS: Dačić više nema zlatnu akciju!

Politika -

Malo glasova za Vučića od birača SPS znači da ova stranka više nema ucenjivački kapacitet i da je pred njom neizvesna budućnost, kažu analitičari

Aleksandar Vučić trijumfovao je na predsedničkim izborima, ali u krajnjem zbiru dobio je gotovo sedam odsto ili 300.000 glasova manje nego što je vladajuća koalicija, koja je u istom sastavu podržala njegovu kandidaturu, pre samo godinu dana osvojila na parlamentarnim izborima.Taj „manjak“, prema oceni analitičara, može se pripisati nedovoljnoj angažovanosti socijalista, čiji su se članovi, poslovično revnosni, uspavali i(li) izbojkotovali poziv šefa Ivice Dačića da podrže Vučića. Dačiću se zbog toga, kako dodaju, umanjuju šanse da preuzme funkciju premijera, čime će se uvećavati nezadovoljstvo u partiji, kojoj preti raskol.- Iako su formalno na listi pobednika, SPS je u stvari na spisku gubitnika posle ovih predsedničkih izbora - kaže urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović.

Dačić je već, kako tumače naši sagovornici, počeo da priprema drugove da baš i ne računaju da će naslediti Vučića, pošto je dan posle izbora izjavio kako mu niko ne bi poverovao kad bi rekao da bi funkciju premijera odbio.- Dačićev izraz lica tokom Vučićevog obraćanja u večeri izbora pokazivao je da nije srećan i zadovoljan uprkos očekivanoj i ne tako spektakularnoj pobedi. Koalicija oko SNS je na parlamentarnim izborima 2016. osvojila oko 300.000 ili sedam odsto glasova više nego sada. Teško da će taj manjak glasova Vučić pripisati SNS, pre će zaključiti da SPS nije dovoljno alarmirao članstvo - navodi Vukadinović i dodaje:- Iako bi, naročito onima nezadovoljnima u SPS jer nisu imali svog kandidata, jedino premijerska funkcija za Dačića i još pokoje ministarstvo moglo da nadoknadi taj gubitak, teško da će Vučić biti tako galantan.

Ivica DačićSVIM SRCEM UZ VUČIĆAPredsednik SPS Ivica Dačić kao najobičnije izmišljotine ocenjuje tvrdnje da su socijalisti „krivi za manjak glasova“.- SPS je ozbiljna partija. Naš cilj je bio pobeda Vučića u prvom krugu i to je ostvareno. Pobeda je velika i ubedljiva. Uostalom, SPS je podržao zajedničkog kandidata da ne bi ugrozio Vučićevu pobedu u prvom krugu. SPS je svim srcem podržao Vučića, to se vidi po stratumima i sredinama gde smo imali veliki broj glasova, i to čak i onim opštinama i gradovima gde su lokalni odbori u međusobnom sukobu - Vranje 70 odsto, Surdulica 74, Žitorađa 82, Žagubica 81, Petrovac 74, Lebane 78, Vlasotince 73, Gadžin Han71, Kladovo i Žabari i Ljubovija 70, Mali Zvornik 68, Rekovac i Leskovac 67, Bogatić 66, Aleksinac 65, Jagodina 59... Tu se vidi da je SPS svim snagama učestvovao u izbornom rezultatu. To su zajedničke ocene i naših koalicionih partnera iz SNS. A što se tiče premijerskog mesta, to nije bio motiv naše podrške - napisao je Dačić u poruci.

BILJANA BOJIĆ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track