POSLE ODLAGANJA ODLUKE O IZRUČENJU KRVNIKA: Haradinaju zabranjeno da napušta Francusku
Foto: Printscreen

Kolmar

POSLE ODLAGANJA ODLUKE O IZRUČENJU KRVNIKA: Haradinaju zabranjeno da napušta Francusku

Politika -

KOLMAR - Mera zabrane napuštanja teritorije Francuske protiv Ramuša Haradinaja ostaje na snazi do 27. aprila kada se očekuje da Apelacioni sud u francukom gradu Kolmaru donese odluku o zahtevu Srbije za njegove izručenje.

Sudsko veće je svoje odlučivanje odložilo za 27. april, pa do tada na snazi ostaje ranije doneta mera, što znači da je Haradinaju i dalje zabranjeno da napušta teritoriju Francuske, prezicirala je u izjavi za Tanjug portparol suda Sandra di Rosa.

Nekadašnji vođa OVK, kojeg Srbija tereti za ratne zločine nad civilnim stanovništvom na Kosovu, uhapšen je 4. januara na granici Švajcarske i Francuske po Interpolovoj poternici na zahtev Srbije.

Srbija je potom uputila Francuskoj zahtev izručenje Haradinaja, koji je danas na čelu Alijanse za budućnost Kosova.

Foto: Indeksonlajn Fejsbuk printskrin
Foto: Indeksonlajn Fejsbuk printskrin

On je nedelju dana kasnije pušten da odluku suda o zahtevu Srbije za ekstradiciju čeka na slobodi, ali mu je oduzet pasoš i zabranjeno da napušta teritoriju Francuske.

Istraga protiv Haradinaja u Srbiji je pokrenuta 2004. godine, a u januaru je proširena novim optužbama i novim dokazima koji su prosleđeni sudu u Kolmaru.

Haradinaju je suđeno u Haškom tribunalu za ratne zločine na KIM, ali je 2012. pravosnažno oslobođen svih optužbi.

Srbija traži Haradinaja zbog sumnje da je izvršio krivična dela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva na KIM u toku 1998. i 1999. godine, a reč je, kako je Beograd saopštio, o delima koja nisu bila predmet suđenja pred Haškim tribunalom.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

EVO KO SU UBIJENI SVEDOCI ZLOČINA OVK

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track