Dvojica Srba ranjeni kod Zubinog Potoka

Upotrebili silu

Dvojica Srba ranjeni kod Zubinog Potoka

Politika -
Italijanski vojnici Kfora su nakon ranjavanja Srbina, preko razglasa zatražili od okupljenih Srba da ne prilaze i da ostanu na rastojanju od oko 70 metara od njih

ZUBIN POTOK - Dvojica Srba među okupljenima u mestu Štuoce na magistralnom putu Kosovska Mitrovica-Ribariće nakon što je Kfor jutros blokirao putne pravce ka Zubinom Potoku, ranjeni su gumenim mecima.

Dve osobe koje su ranjene gumenim mecima u mestu Štuoce kod Zubinog Potoka danas su dovežene u Dom zdravlja u Zubinom Potoku, gde su posle saniranja povreda puštene kućama, rekla je doktorka te zdravstvene ustanove Aleksandra Stoimenov.

"Dva lica su dovežena u Dom zdravlja. Oba su zadobila lakše telesne povrede od gumenog metka“, izjavila je Stoimenov. Prema njenim rečima, oba lica su zadobila lakše povrede i nakon lekarske intervencije pušteni su kućama, ali uz napomenu da se jave narednih dana.

Jedno lice, kako je objasnila Stoimenov, zadobilo je povrede u predelu podlaktice, a drugo u predelu natkolenice.

Inače, rano jutros u mestu Štuoce, u blizini brane Gazivode, okupio se veći broj Srba nakon što su vojnici Kfora pod punom opremom za razbijanje demonstracija u tom mestu blokirali magistralni pravac Kosovska Mitrovica-Ribariće.

Italijanski vojnici Kfora su nakon ranjavanja prvog Srbina, preko razglasa zatražili od okupljenih Srba da ne prilaze i da ostanu na rastojanju od oko 70 metara od njih. Nešto pre 9 časova u Zubinom Potoku čule su se sirene za uzbunu.

Na vojnoj blokadi koja je postavljena ispred tunela u mestu Štuoce može se videti nekoliko oklopnih transportera i kordon italijanskih vojnika Kfora u opremi za razbijanje demonstracija. Vojnici Kfora rano jutros su onesposobili alternativni put koji vodi iznad sela Banje, što je bio i povod za postavljanje punktova.

Ovaj put su Srbi iz Ibarskog kolašina koristili od izbijanja krize prošlog leta kako bi zaobilazili zvanični administrativni prelaz Brnjak.

U međuvremenu, u Zupču na istom magistralnom putu oko 9 sati Kfor je počeo selektivno da propušta vozila koja su dolazila iz južnog dela Kosovske Mitrovice.

Na punktu Jagnjenica, Kfor i dalje drži u blokadi put koji vodi prema Zupču i vozila preusmerava na zaobilazni put koji vodi prema Zubinom Potoku.

Kfor zatvara nezvanični prelaz kod Brnjaka

Kfor je jutros u 05.30 počeo akciju zatvaranja nezvaničnog prelaza u blizini Brnjaka radi, kako se navodi, sprečavanja nezakonitih prelazaka administrativne linije. Kfor je u saopštenju naveo da je uspostavio nekoliko kontrolnih punktova i nekoliko lokacija obezbedio uz pomoć kordona.

"Ova akcija se izvodi kako bi se fizički zatvorio nezvanični prelaz. Nakon uspešnog okončanja ove akcije, kontrolni punktovi i kordoni biće povučeni", navodi se u saopštenju. Kfor je dodao da tokom akcije nije bilo incidenata.

"Nezvanični prelaz će nakratko biti neprohodan, kako bi Kfor mogao da postavi prepreku. Akcija je potpuno u skladu sa Kforovim zadatkom", dodaje se u saopštenju. Alternativne puteve kod zvaničnih prelaza Jarinje i Brnjak gradili su Srbi sa severa Kosova želeći da tuda prolaze u centralnu Srbiju a ne preko zvaničnih, administrativnih prelaza.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja