Ristić: Kfor stao na stranu Prištine

Nastavak nasilja

Ristić: Kfor stao na stranu Prištine

Politika -
Snage Kfora pokušavaju da Srbe u potpunosti zatvore, blokiraju i stave u žice, kaže predsednik opštine Zubin Potok

ZUBIN POTOK - Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić smatra da se jutrošnjom akcijom onesposobljavanja alternativnog puta koji vodi iznad sela Banje na severu Kosmeta, Kfor "stavio na stranu Prištine" i da pokušava da Srbe "u potpunosti zatvori, blokira i stavi u žice".

Ova akcija predstavlja "nastavak nasilja" i rešenost da nateraju stanovništvo da prolazi preko glavnog prelaza kako bi počeli sa primenom uredbe o registarskim oznakama i ličnim dokumentama, kazao je Ristić.

Ristić, koji je oko 9.30 došao u Štuoce, rekao je da je Kfor ovom akcijom pokazao nameru da se "stavi na stranu Prištine" i "rešio da nas u potpunosti zatvori, blokira i stavi u žice".

Prema njegovim rečima, alternativnim putem u selu Banje su praktično prolazili obični građani.

"Tu uopšte nije prolazila komercijalna roba, uostalom, vojnici Kfora su bili na tom putu i kontrolisali su čitav saobraćaj i potpuno su svesni toga, ali oni jednostavno žele da istraju u toj nameri da nateraju stanovništvo da prolaze preko glavnog prelaza kako bi počeli sa primenom uredbe o registarskim oznakama i ličnim dokumentama", istakao je Ristić.

Očigledno je, tvrdi Ristić, da Kfor to radi u interesu Prištine, ali narod "treba da ostane trezven i da nastavi da se opire ovakvim njihovim potezima".

"Mi ćemo koristiti ostale alternativne puteve, napravićemo i nove, ovo je naša zemlja, ovo su naše kuće, nemamo drugi način. Svakako, ako nema slobode kretanja za nas, neće je biti ni za njih u punom smislu te reči", kazao je Ristić.

On je naglasio da je međunarodna misija ta koja ograničava slobodu kretanja i da svi pokušaji dogovora o mirnom rešenju "budu veoma brzo izigrani sa njihove strane".

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track