Mekejn: Srbija je sila pomirenja!
Foto: Fonet

Senator SAD posle sastanka s Vučićem poručio

Mekejn: Srbija je sila pomirenja!

Politika -

Visoki američki zvaničnik obećao podršku Amerike na putu naše zemlje ka EU i pohvalio napredak u dijalogu s Prištinom

Amerika će pomoći Srbiji, koja je sila pomirenja u regionu, na njenom putu ka Evropskoj uniji, poručio je juče senator Džon Mekejn posle sastanka sa premijerom Aleksandrom Vučićem u vili „Mir“ u Beogradu.Mekejn je obećao podršku SAD Evropi, koja je celovita i mirna, „čelično snažna“, i rekao da se nada saradnji sa Srbijom.- Čestitam na pobedi na predsedničkim izborima, obećavam svu moguću podršku Srbiji na njenom evropskom putu. Zalažem se za saradnju koja će omogućiti uključenje Srbije, koja je sila pomirenja u regionu, u evropsku zajednicu - rekao je Mekejn na zajedničkoj konferenciji sa srpskim premijerom.Pohvalio je to što je došlo do napretka u dijalogu sa Prištinom, ali i rekao da je sa Vučićem razgovarao o tome kako su dva svetska rata počela u regionu istočne Evrope.Zabrinut zbog Rusije- Optimističan sam da će s vremenom sva važnost integracije Srbije u EU biti iskristalisana, ali sam zabrinut zbog ruskog ponašanja u regionu i pokušajem da se svrgne vlast u susednoj Crnoj Gori - rekao je on i dodao:- Ne sme se dozvoliti da se dođe do situacije u kojoj može da se pogorša stanje u regionu. Nadam se da će doći do mirnog razrešenja. Po povratku u SAD poruka mojim kolegama u Senatu, predsedniku i američkom narodu je da je sve što se dešava u istočnoj Evropi od vitalnog značaja za nacionalnu bezbednosti SAD - rekao je Mekejn.Vučić je otkrio da su glavne teme razgovora bila pitanja održavanja regionalnog mira i stabilnosti, bilateralnih odnosa, učešća Srbije u mešovitim vojnim vežbama.- Upoznao sam senatora sa situacijom u regionu, rekao da ćemo kao zemlja mnogo vremena i snage uložiti u očuvanje mira, govorio sam o našoj inicijativi da se što pre nastavi dijalog s Albancima u Briselu, te da ćemo pozitivno uticati na stanje u regionu i izgradnju odnosa sa Crnom Gorom, Makedonijom i Albanijom na najbolji mogući način, jer je stabilnost u regionu za nas od izuzetnog značaja - rekao je Vučić.Istakao je i da je Mekejnu ponovio da Srbija ne želi da pripada nijednom vojnom paktu.- Hvala Mekejnu na poseti, jedan je od važnih ljudi u SAD i hvala mu što pokazuje brigu za zapadni Balkan. Hvala mu što mu nije teško da čuje nešto drugačije reči u Srbiji nego u drugim zemljama regiona - rekao je Vučić.Zajedničke vežbeVučić je naglasio i da su za srpske vojnike i policajce izuzetno važne vežbe, te pomenuo osam velikih zajedničkih vežbi u prošloj godini i o oko stotinu zajedničkih aktivnosti:- Imali smo osam zajedničkih vežbi u 2016, predviđeno je šest ili sedam u 2017. i preko stotinu zajedničkih aktivnosti. To je veoma korektna saradnja.

HitPOMEŠALI ZASTAVEVučić i američki senator Džon Mekejn nakratko su juče, greškom, zamenili mesta kada su izašli pred novinare. Vučić je stao ispred američke, a Mekejn - srpske zastave. Međutim, protokol se umešao, pa je Vučić pozvao Mekejna da se zamene, da svako stane ispred zastave svoje zemlje.

Reagovao na pisanje KuriraNISAM FILOZOF, VEĆ PRAVNIKPremijer Vučić, reagujući na informaciju o dodeli diplome za počasnog doktora filozofskih nauka od Internacionalne kraljevske akademije Ujedinjenih nacija, kaže da on nije doktor filozofskih nauka, da je diplomirani pravnik i da je ponosan na svoju diplomu i svoje znanje.Kako je ranije objavljeno, Internacionalna kraljevska akademija Ujedinjenih nacija, sa sedištem u SAD, navodno je dodelila počasne diplome doktora filozofskih nauka premijeru Vučiću i predsedniku Tomislavu Nikoliću.

SENATOR MEKEJN VUČIĆU: Srbija je sila pomirenja i glavna privreda u regionu

Danijela Luković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track