Kfor ranio dvoje Srba!

Međunarodne snage sprovele akciju

Kfor ranio dvoje Srba!

Politika -
Više od šest sati teško naoružani i oklopljeni vojnici Kfora držali su juče u blokadi čitav Ibarski Kolašin, a u Zubin Potok nije se moglo ni ući ni izaći

ZUBIN POTOK - Udar na Zupče!Vojnici Kfora presekli su u subotu ujutru alternativni put u mestu Banje iznad Brnjaka koji Srbi koriste već godinu dana kako bi bojkotovali albanske carinike i pogranične policajce na prelazu Brnjak! Put je na više mesta prekopan, postavljeni su betonski elementi i bodljikava žica. Srbi iz ovog dela Kosova sada se u Srbiju usmeravaju preko zvaničnog prelaza, pored albanskih carinika.Više od šest sati teško naoružani i oklopljeni vojnici Kfora držali su juče u blokadi čitav Ibarski Kolašin, a u Zubin Potok nije se moglo ni ući ni izaći. Borbenim vozilima bili su blokirani putevi u Jagnjenici, Zupču, u mestu Štouce na magistrali Zubin Potok - Zupče - Ribariće, pa se mestu gde su vojnici rušili alternativni put nije moglo prići ni sa jedne strane. U Štoucu su, u kontaktu grupe Srba i vojnika Kfora, dvojica Srba povređena gumenim mecima.Predsednik opštine Zubin Potok Slaviša Ristić i predsednik SO Stevan Božović razgovarali su juče oko podneva s jednim od komandanata Kfora, koji im je saopštio da je akcija presecanja alternativnog puta kod Zupča sprovedena po naredbi komande NATO u Briselu, kao i da nemaju naredbu da blokiraju druge alternativne pravce.(Z. Š.)

Ivanović: Kfor diže tenzijeDržavni sekretar u Ministarstvu za Kosovo i Metohiju Oliver Ivanović izjavio je da je akcija Kfora bila nepotrebna i da je podigla tenzije na severu pokrajine.- Moraju se tražiti politička rešenja za situaciju na severu pokrajine i sever Kosova se mora u političkom i pravnom smislu definisati, ali Kfor u tom procesu nema neku veliku ulogu - rekao je Ivanović.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja