Najnovije vesti

POLEDICA: Ove godine otvaramo još dva poglavlja 14 i 21
Foto: Beta/Nenad Petrović

POLEDICA: Ove godine otvaramo još dva poglavlja 14 i 21

Politika

BEOGRAD - Srbija bi ove godine mogla da otvori još dva pregovaračka poglavlja u procesu evrointegracija i to iz oblasti saobraćaja - 14 i 21.

Ovo je danas rekao državni sekretar u Ministarstvu građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Miodrag Poledica, objasnivši da se poglavlje 14 odosni na transportnu politiku, a 21 na transevropske transportne mreže.

On je rekao, a povodom završetka tvining projekta o jačanju administativnih kapaciteta transportnog sektora u Ministarstvu i nadležnim institucijama, da je vrednost projekta bila 1,75 miliona evra i da je finansiran kroz pretpristupne programe EU IPA 2013. uz sufinansiranje Srbije.

Poledica je rekao da je Srbija kroz taj projekat mogla da usaglasi svoje zakonodavstvo sa iskustvima Evrope i to na primerima poput Francuske, Finske i Litvanije. "Njihovi eksperti su nam pomogli, kroz izradu smernica za novu transportnu strategiju. Jedan aspekt je bio posvećen bezbednosti železničkog saobraćaja i tu smo dostigli novi kvalitet kroz poseban sistem za bezbednost", rekao je on u Klubu poslanika.

Foto: Beta/Aleksandar Stanojević
Foto: Beta/Aleksandar Stanojević

Poledica objašnjava i da "tvining" znači i bratimljenje sa zemljama koje su članice EU i da je cilj Srbije da se što više približi kroz zakonodavni i strateški okvir EU i u toj oblasti."Ovaj tvining projekat nam je pomogao da imamo što bolju pregovaračku platformu za poglavlja za koja smo nadležni u našem ministarstvu, a to su 14 - transportna politika i 21 - transevropske transportne mreže, kroz ovaj naš tvining projekat su uočene određene slabosti našeg zakonodavnog okvira i mesta koje moramo da poboljšamo. Uradili smo te okvire i nove propise i nama će sada biti lakše u pregovaračkom procesu", naveo je Poledica.

To je prvi projekat koji je ugovoren u okviru decentralizovanog sistema upravljanja projektima koji se finansiraju iz IPA donatorskih sredstava.Kroz pet komponenti projekta službenici Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture i relevantnih transportnih institucija su uz pomoć kolega iz administracija zemalja članica EU: Francuske, Finske i Litvanije izradili strateški okvir za razvijanje transportnog sistema u Srbiji i alat za efikasno praćenje implementacije strategije u skladu sa standardima EU.

Takođe, uveden je sistem za upravljanje bezbednošću u železničkom saobraćaju (SMS) odnosno sistem za verifikaciju SMS u skladu sa zahtevima i standardima EU, ali i sistem znanja i veština u obavljanju zadataka koji proizilaze iz usaglašavanja nacionalnog zakonodavstva sa zakonodavstvom EU u oblasti transporta.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO : Kada se tačno vraća zima u Srbiju?

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...