LEZILEBOVIĆI: Poslanici nemaju pojma za šta glasaju
Foto: Fonet

Dolaze na posao da bi izašli iz kuće

LEZILEBOVIĆI: Poslanici nemaju pojma za šta glasaju

Politika -

Narodna skupština je prošle nedelje usvojila 12 međunarodnih sporazuma, ali niko od parlamentaraca koje je Kurir anketirao nije znao da navede nijedan od njih

Iako bi se moglo očekivati da poslanici, pošto se vrate sraspusta od gotovo dva meseca, budu fokusirani na posao, anketa Kurira je pokazala da oni nemaju predstavu, i to bukvalno, za šta glasaju!Skupština je prošle nedelje usvojila set međunarodnih sporazuma i protokola (ukupno 12), a poslanici koje smo anketirali nisu znali da nabroje nijedan. Oni, čija je plata oko 100.000 dinara mesečno, nisu znali čak ni da prepričaju šta se dešavalo u sali u kojoj su sedeli satima.Nije ovlašćen da govoriNemanja Šarović iz SRS na pitanje da li može da nabroji bar dva sporazuma koja su usvojena kazao je:- Aaaaa, mmmmm... Ne mogu ih nabrojati (smeh).Ni pored opcije da bar nešto prepriča, nije bolje prošao:- Nisam gledao dnevni red, nisam ovlašćen da govorim. Ne spremam se po svim tačkama dnevnog reda, niti to radi bilo koji poslanik.Identična situacija bila je i sa poslanikom DSS Milanom Lapčevićem.- Sporazum recimo o, aaa... šumarsko... Nešto što je vezano za šume, neko zajedničko delovanje - nevešto je pokušao da se izvadi Lapčević, a potom dodao:- Morate da pitate ove iz vladajuće većine, pošto su oni zaduženi za to.Poslanik PUPS Momo Čolaković, koga smo dobili telefonom, kazao je da zna da su usvojeni neki međunarodni sporazumi, ali koji, nije znao da nabroji.Znam za Poljsku- Znam da su usvojeni s Poljskom, sa... ne mogu sad, nema smisla da se setim i znam - rekao je Čolaković, dok se Vladimir Marinković iz SDPS izvadio na trenutnu gužvu.- Na sednici sam i ne mogu da pričam. Usvojeno je desetak sporazuma, ali ne mogu sad da nabrajam. Poslaću vam kasnije na Vajber spisak sporazuma.

Lud zbunjenogOPOZICIJA ZABORAVILA I SVOJE PREDLOGEDa se poslanicima svašta može podmetnuti na glasanje, moglo se videti i tokom usvajanja dnevnog reda. Predsednica Skupštine Maja Gojković izostavila je sa spiska čak četiri tačke, i to one koje je opozicija predložila. Ovu grešku niko nije ni primetio, niti se pobunio, pa je dnevni red usvojen značajno okrnjen. „Pravdu“ su, umesto zbunjenih poslanika, izvojevali skupštinski izveštači, pa su tek naknadno na papir stavljeni zahtevi DJB da imenuje nove članove u odborima umesto svojih „odbeglih“ poslanika, kao i zahtev LDP i LSV da Nenad Čanak bude predsednik Odbora za evrointegracije.I. K.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

"Da se ne lažemo" o protestima Ko smenjuje predsednicu Skupštine?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja