Stranke nas ojadile za 20 miliona evra
Foto: KURIR

Ovo su platili građani Srbije

Stranke nas ojadile za 20 miliona evra

Politika -
Najviše su iz budžeta potrošili koalicija oko SNS - 4,1, i DS - četiri miliona evra. SPS je dobio 1,5 miliona, a URS 817.000 evra

BEOGRAD - Široko.Partije su samo iz državnog budžeta dobile oko 20 miliona evra za finansiranje predizborne kampanje. Od toga je na račune DS, SNS, SPS, URS i LDP leglo 11 miliona evra za parlamentarne, predsedničke i pokrajinske izbore. Prema podacima Agencije za borbu protiv korupcije, koji još ne obuhvataju izdatke za lokalne izbore, najviše su potrošile koalicija oko SNS - 4,1 milion evra i DS - četiri, dok je SPS dobio 1,5 miliona, LDP 892.000 i URS 817.000 evra.Direktorka Agencije Zorana Marković ocenila je da su stranke dobile ozbiljan iznos novca iz javnih izvora i da to čini 80 odsto onoga što su potrošile u kampanji. Ona je ukazala da će tek naknadna analiza pokazati koliko su partije prikupile iz privatnih izvora i koliko je taj proces trošenja bio transparentan.- Agencija će analizirati šta su stranke prijavile i račune koje su priložile da opravdaju ta sredstva. Onda će biti provereni i podaci dobijeni od RRA i procene potrošenih sredstava za oglašavanje na bilbordima ili za zakup sala za mitinge - kazala je Markovićeva.Predsednik Odbora Agencije Zoran Stojiljković rekao je da tih 20 miliona evra potrošenih na kampanju ne mora da bude mnogo para, ako Srbija dobije funkcionalnu i kvalitetnu vladu.- Da li je mnogo ili malo novca? Ako svaki birač da četiri evra da dobije funkcionalnu i kvalitetnu vladu, to nije mnogo. Ako je loš politički proces, onda je svaki dinar mnogo - ocenio je Stoiljković.Agenciji su do 15. juna predata 863 izveštaja stranaka o utrošenim sredstvima u izbornoj kampanju. Rok za podnošenje izveštaja o finansiranju parlamentarne kampanje ističe danas, za predsedničke izbore 25. juna, a pokrajinske 9. jula.

Danica Grujičić
Danica Grujičić

Danica mora da vrati pareDanica Grujičić, predsednički kandidat Socijaldemokratskog saveza, moraće da vrati novac koji je dobila iz budžeta za kampanju jer je osvojila manje od jedan odsto važećih glasova.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track