BALŠA BOŽOVIĆ: Izjave 11 svedoka potvrđuju da je unutrašnja kontrola MUP radila pod pritiskom
Foto: Adria Media TV

Otpuštanje policajca zbog privođenja sina Zvezdana Jovanovića

BALŠA BOŽOVIĆ: Izjave 11 svedoka potvrđuju da je unutrašnja kontrola MUP radila pod pritiskom

Politika -

BEOGRAD - Poslanik DS Balša Božović danas je na konferenciji za novinare pokazao papire sa izjavama 11 svedoka koje su podnete tužiocu, a koje, prema njegovim rečima, potvrđuju da je unutrašnja kontola policije radila pod pritiskom ministra Nebojše Stefanovića, odnosno Zvezdana Jovanovića, osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića.

"Nijedna izjava, ni oštećenih ni okrivljenih, ne govori o tome da je policajac Dalibor Karanović uopšte držao oružje u ruci, a kamoli da ga je repetirao u predelu glave sina Zvezdana Jovanovića", rekao je Božović novinarima.

Kaže da je izjave svedoka, koje su inače podnete tužilaštvu pre mesec dana dobio kao član skupštinskog Odbora za unutrašnje poslove i odbranu.

"Tužilac nakon ovoga traži svoje izuzeće, pitajte ga zašto", dodao je. Ceo slučaj nazvao je hajkom protiv "časnog policajca Dalibora Karanovića kako bi se uslišila želja Jovanovća koji iz zatvora, osuđen na dugogodišnju robiju, kadrira očigledno Vladom Srbije, policijom i govori koji policajac i na osnovu cega će biti kažnjen".

"Ovo su dokazi da je Nebojša Stefanović sa saradnicima zloupotebio svoju funkicju i da je radio isključivo u interesu navoda i želja Zvezdana Jovanovića", rekao je Božović.

On se pozvao na izveštaj Sektora unutrašnje kontrole policije, navodeći da je prvi dokaz zapravo "izveštaj o izvršenim proverama navoda iz podneska osuđenika Zvezdana Jovanovića", te dodao da načelnik tog sektora, kao saradnik Nebojše Stefanovića, nije govorio istinu kada je rekao da ništa nije rađeno pod pritiskom Zvezdana Jovanovića.

Božović kaže i da izveštaj govori da je isključivo zbog Zvezdana Jovanovića unutrašnja kontola policije radila sve da "podmetanjem lažnih izjava i lažnih svedoka na bilo koji način diskretuje i da pokušaju da krivično gone jednog časnog srpskog policajca Dalibora Karanovića".

Naveo je da se u tom izveštaju kaže da je kabinet Stefanovića upravo na pritisak Jovanovića poslao unutrašnju kontrolu policije u Bačku Palanku kako bi našli dokaze protiv Karanovića. Napominje da je je unutrašnja kontrola uzela izjave svedoka, poslala ih tužilaštvu, te da je tužilac rekao da ne postoje elementi za krivično gonjenje Karanovića i da ne postoje elementi za krivično delo.

Kako je naveo, Stefanovićeva saradnica Biljana Popović Ivković govori o tome da je repetiran pištolj u predelu glave sinu Zvezdana Jovanovića i da je na taj način Karanović prekršio svoje ovlašćenje. "Zašto? Zato što je Jovanović tražio po svaku cenu da MUP i Nebojša Stefanović sa saradnicima reaguju da bi se časni policajac kaznio", kaže Božović i navodi da Karanović nije imao pištolj u ruci, da je to veče bio u civilu i radio u akciji policije zajedno sa inteventnom jedinicom po dojavi da se na jednom mestu prodaje droga. Božović kaže da poštuje istragu, te da novinari mogu da dobiju izveštaje unutrašnje kontrole policije tek kad se istraga završi. Naveo je i da su Karanoviću u nekoliko navrata upućene pretnje koje je prijavio policiji u Bačkoj Palanci, te zaključio da posle ovog slučaja Stefanović ne može da ostane na mestu ministra.

ORLIĆ: Bbožović bez dokazaPoslanik Srpske napredne stranke Vladimir Orlić ocenio je danas da funkcioner Demokratske stranke Balša Božović nije izneo ni jedan dokaz da je ministar policije Nebojša Stefanović uticao na unutrašnju kontrolu policije, niti da je postupio nezakonito u slučaju sina Zvezdana Jovanovića, osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića.Božović, smatra Orlić, treba da se izvini Stefanoviću za sve što je rekao o njemu bez ijednog dokaza, ali i građanima Srbije jer se "besomučno iživljava u medijima, širi mržnju i destrukciju u društvu".

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI U 14 SATI UŽIVO: Kako će Srbija stati na rep Vilijamu Vokeru

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track