OPET BURNO U SKUPŠTINI: Šešelj delio knjige, a Boško Maji rekao da je poludela
Foto: Printscreen

Predlog za smenu Gojkovićeve nije uvršten u dnevni red

OPET BURNO U SKUPŠTINI: Šešelj delio knjige, a Boško Maji rekao da je poludela

Politika -

BEOGRAD - Skupština Srbije danas u 10 časova počela je novu sednicu na čijem je dnevnom redu i izbor tužioca za ratne zločine.

Skupština Srbije utvrdila je danas, posle četiri sata, dnevni red nove sednice na kojem je i izbor tužioca za ratne zločine. Na listi kandidata Vlade Srbije za novog tužioca za ratne zločine su Snežana Stanojković i Milan Petrović. Nakon utvrđivanja dnevnog reda, predsednica parlamenta Maja Gojković odredila je jednočasovnu pauzu. Parlament prethodno nije prihvatio da se u dnevni red uvrsti predlog za smenu predsednice Skupštine Maje Gojković.

UŽIVO SKUPŠTINU MOŽETE PRATITI OVDE

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

15.50 - Skupština nastavila rad posle pauze. Poslanici će, posle rasprave birati između sadašnjeg rukovodioca Tužilaštva za ratne zločine Milana Petrovića i njegovog zamenika Snežane Stanojković, koje je predložila Vlada Srbije.

U toku je pauza u Skupštini.

14.10 - Skupština Srbije utvrdila je danas, posle četiri sata, dnevni red nove sednice na kojem je i izbor tužioca za ratne zločine. Na listi kandidata Vlade Srbije za novog tužioca za ratne zločine su Snežana Stanojković i Milan Petrović.

14.05 - Tokom utvrđivanja dnevnog reda odbijeno je više predloga opozicije za njegovu dopunu, pa tako i predlog Dveri o anketnom odboru za utvrđivanje činjenica o izborima, a Gojković je zahvalila što joj je šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović rekao da je poludela.

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

- To zaista puno govori o vama. Ja vam se zahvaljujem i drago mi je što niste postali predsednik države, poručila je Obradoviću.

14.00 - Obradović (Dveri): Gojković nije održala reč. Maja Gojković nije održala reč time što je odbila da na dnevni red stavi tačku koja bi se bavila njenom smenom, ocenio je šef poslaničke grupe Dveri Boško Obradović.On je novinarima u Skupštini rekao da je čitava javnost bila svedok da je predsednica skupštine Maja Gojković obećala da će se raspravljati o njenoj smeni. On je izrazio nezadovoljstvo i zbog toga što, kako tvrdi, poslanici ne mogu da uvedu goste u parlament.

13.30 - SRS traži ostavku ministra prosvete Mladena Šarčevića zbog pokušaja uvođenja predmeta seksualno vaspitanje u škole, dodavši da minstar misli da se "izvukao " time što je smenio saradnika koji je radio na tome.

ŠEŠELJ TRAŽI OSTAVKU ŠARČEVIĆA: Ako je sam ne podnese, napravićemo mu pakao u Skupštini

12.30 - Poslanik DS Goran Ćirić pročitao je predlog za razrešenje predsednice Skupštine Maje Gojković, navodeći da iza te inicijative stoje 32 poslanika Skupštine.

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

On je tražio da se njegov predlog uvrsti u dnevni red današnje sednice. On je u predlogu naveo da je Gojkovićeva proglašenjem pauze u radu Skupštine u vreme predizborne kampanje povredila Ustav, zakon i umanjila značaj Skupštine. Ovako je Skupština glasala o njegovom predlogu:

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

11.40 - Poslanici Nove Stranke (NS) zatražili su od predsednice Skupštine Srbije Maje Gojković da u dnevni red današnje sednice uvrsti i zahtev opozicije da bude smenjena. Poslanici NS Zoran Živković i Marinika Tepić su u izjavama novinarima protestovali što ni danas, po odluci predsednice, građanima nije dozvoljen ulazak u Skupštinu da bi s balkona pratili sednicu. Živković je rekao da postoji dovoljan broj potpisa za raspravu o smenjivanju Maje Gojković podsetivši da je na prethodnoj sednici i ona rekla da "jedva čeka" da taj zahtev stavi na dnevni red.

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

11.30 - U toku je glasanje o predlozima koje bi poslaničke grupe želele da uvrste u dnevni red sednice, kao i poslanička pitanja. Kada je reč o poslaničkim pitanjima šef radikala Vojislav Šešelj danas je u Skupštini, što inače nije prvi put, postavio pitanje u vezi sa Zvezdanom Jovanovićem. Šešeljevi radikali danas su u Skupštini delili knjige sa govorima šefa poslaničke grupe SNS Aleksandra Martinovića dok je bio poslanik radikala.

Foto: Kurir/Sanja Đurić
Foto: Kurir/Sanja Đurić

Šešelj od Nikolića traži pomilovanje Zvezdana Jovanovića

Predsednik Srpske radikalne stranke Vojislav Šešelj danas je u Skupštini Srbije zatražio od predsednika Tomislava Nikolića da pomiluje Zvezdana Jovanovića, osuđenog za ubistvo premijera Zorana Đinđića 2003. godine.

Foto: Printscreen Narodna skupština
Foto: Printscreen Narodna skupština

U trenutku kad su se okviru vremena za postavljanje poslaničkih pitanja, Šešelj je rekao da je Zvezdan Jovanović osuđen na najtežu zatvorsku kaznu "bez relevantnih dokaza" i da je obaveza Tomislava Nikolića da ga pomiluje". Takođe, lider radikala je rekao da bi Nikolić napravio dobro delo da pomiluje i sve osuđene za ratne zločine od strane suda u Beogradu, jer je to bio "sud američke ambasade", navodeći da su ljudi "osuđivani na osnovu lažnih svedočenja".

(EPK/Agencije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV: Najveći skandali u istoriji Skupštine Srbije!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track