SKANDAL U SRBIJI VELIČAJU SRBOMRSCA U Smederevu služili misu za Stepinca i molili se da bude svetac?
Foto: Printscreen/ Youtube

Pod pokroviteljstvom Beogradske nadbiskupije

SKANDAL U SRBIJI VELIČAJU SRBOMRSCA U Smederevu služili misu za Stepinca i molili se da bude svetac?

Politika -

SMEDEREVO - Dok traju teški pregovoti mešovite pravoslavno-katoličke komisije o liku i delu kardinala i nadbiskupa iz vremena NDH Alojzija Stepinca i dok se patrijarh Irinej sa celom SPC i državni vrh Srbije bore svim silama da spreče da zločinac bude kanonizovan, usred Smedereva navodno je služena misa za Stepinca i čitana molitva da postane svetac.

Misa je, kako tvrdi izvor, služena pod pokroviteljstvom Beogradske nadbiskupije, a služio je sudski vikar i mladomisnik Jovan Vejin u katoličkoj crkvi Rođenja Svetog Ivana Krstitelja u Smederevu.

- Bilo bi sasvim u redu da je ta misa održana u Hrvatskoj, ali da se to uradi u Srbiji, stvarno je veliki skandal. I to u celoj ovoj osetljivoj situaciji, kada se Srbija grčevito bori da dokaže ko je zapravo bio Stepinac i da je taj čovek maltene direktno odgovoran za stradanje velikog broja ljudi. Sveštenik koji je služio misu nije neki „običan”, već čovek koji je u Nadbiskupiji beogradskoj na veoma visokom položaju- prepričava izvor za list Alo.

Komentarišući ova saznanja, protojerej stavrofor Dimitrije Kalezić, profesor Univerziteta u penziji i bivši dekan Bogoslovskog fakulteta u Beogradu, za „Alo!“ kaže da mu je jasno zašto je takva misa služena.

- U toj priči ja vidim samo inat i taktiku kontriranja, upravo zato što se cela Srbija bori protiv kanonizacije. Postavlja se pitanje da li će Stepinac biti svetac za Smederevo, naravno da neće, biće za to malo katolika koliko ih ima tamo i ni za koga više. Donekle bi mi bilo razumljivo da je misa služena u Hrvatskoj, Slavoniji ili bilo kom mestu gde ima više katolika. Da su sigurni da je on svetac, Katolička crkva nikog ne bi pitala ništa, pun kalendar imaju svetaca, a za koga su još pitali druge osim za njega? On neće biti svetac za druge, nego samo za njih - komentariše Kalezić.

Istoričar Čedomir Antić za Alo kaže da ni za samu Katoličku crkvu ne bi bilo dobro da se Stepinac kanonizuje jer je on, između ostalog, bio kontroverzna ličnost, težak rasista, nacionalista i šovinista.

- Što se tiče Stepinca, nije dobro da u vreme kada Katolička crkva pokušava da se reformiše, preispita i suoči sa raznim problemima iz prošlosti, kada je u proteklih 50 godina amnestirala mnoge slobodoumnike kakav je Galilej, osudila sopstvene progone čitavih naroda kao što su na primer Jevreji, insistira na kanonizaciji čoveka koji je sarađivao sa režimom u NDH, najvernijim saveznikom Trećeg rajha - navodi Antić i dodaje:

- Svako ko pročita Stepinčeve dnevnike videće da je on bio rasista i nacionalista, šovinista, da nije bio tolerantan prema drugim narodima i drugim verama. Ne biraju oni njega za predsednika opštine u Varaždinu, nego hoće da ga kanonizuju. To je, naravno, njihova stvar, ali svaki pokušaj prevazilaženja milenijumskog raskola između katoličanstva i pravoslavlja je značajno otežan ako to učine. Crkva ne treba da bude u službi nekog naroda, posebne nečijeg nacionalnog pokreta, i a ne može da podržava kontroverzne ljude - završava on.

Irinej: Stepinac je mirno gledao ubijanja u NDH

Patrijarh Irinej je u pismu koje je poslao papi Franji vrlo otvoreno govorio o Stepincu i razlozima zbog kojih ne sme biti proglašen za sveca.

Foto: Printscreen Youtube
Foto: Printscreen Youtube

- Kardinal Stepinac je svesrdno podržao stvaranje NDH, obasuo je pohvalama njeno vođstvo i višestruko učestvovao u stvaranju atmosfere netolerancije koja je carevala u toj državi, kopiji Hitlerove Nemačke i Musolinijeve Italije... Kardinal Stepinac nije protestovao, nego je ćutao i pred činjenicom da su u „njegovoj“ državi hladnokrvno, planski i sistemski ubijana i deca „nepouzdanih“ građana te države - Srba, Jevreja, Roma... - napisao je patrijarh Irinej.

Vejin: Hladno vas je neko slagao

Mladomisnik Jovan Vejin juče je poručuo da on ne zna ništa o misi za Stepinca.

- Ne, nisam služio misu za Stepinca. Ko vam je to rekao? Hladno vas je neko slagao. Ne znam uopšte o čemu se radi - bilo je sve što je rekao.

(J.Đ./Alo)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Biografija Alojzija Stepinca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track