VUČIĆ OTVORIO DUŠU KINESKOJ NOVINARKI: Žene u Srbiji najlepše na svetu
Foto: Tanjug Printscreen

Uoči puta u zvaničnu posetu Kini

VUČIĆ OTVORIO DUŠU KINESKOJ NOVINARKI: Žene u Srbiji najlepše na svetu

Politika -

PEKING - Premijer i izabrani predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je uoči višednevne zvanične posete Kini, u koju stiže sutra, da u odnosima dveju zemalja nema nerešenih pitanja i da su Srbija i Kina uvek na istoj strani.

U intervjuu kineske novinarke, pored brojnih političkih i ekonomskih pitanja, iskrslo je i nekoliko zanimljivih poput onog koje su žene najlepše...

Foto: Tanjug printscreen
Foto: Tanjug printscreen

Na komentar novinarke da se priča da su devojke iz Srbije veoma lepe i da imaju posebnu vrstu lepote, premijer je kazao da misli da su žene u Srbiji najlepše na svetu."One su vrlo šarmantne, pametne i vrlo jake. Srpkinje brinu o sebi, uvek su lepo odevene, one uvek žele da predstave, ne samo sebe, već i svoje porodice, svoju zemlju, gradove, na najbolji mogući način. Ponosni smo što možemo reći da imao jako pametne, veoma šarmantne žene i zato pozivam Kineze da dođu i da se sami u to uvere".

Foto: AP
Foto: AP

Inače, Vučić će u Pekingu imati bilateralni susret sa kineskim predsednikom Sijem Đinpingom, a učestvovati i u radu Foruma za međunarodnu saradnju u okviru strategije "Jedan pojas, jedan put", On je, u intervjuu kineskoj državnoj televiziji CCTV uoči posete, podsetio da je Kina uvek bila uz Srbiju i u, kako je rekao, u najtežim vremenima, tokom 1999.

"U našim ekonomskim i političkim odnosima nema problema, uvek smo na istoj strani, a kada Kina ima nešto da kaže, uvek smo na strani Kine. Podržavamo jednu i jedinstvenu Kinu, kako god je nazivali", rekao je premijer Vučić. "Mi smo veoma verni, veoma odani prijatelji", rekao je premijer i izrazio nadu da Srbija i dalje može da računa na podršku Kine i nastavak saradnje.Upitan šta očekuje od Foruma, koji će u Pekingu biti održan u nedelju i ponedeljak, Vučić kaže da je to ono o čemu su predstavnici dve zemlje uvek govorili.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Povezivanje, umrežavanje, ne samo o našoj putnoj i želeničkoj infrastukturi, koja je veoma važna. Reč je o međusobnoj saradnji ljudi, preduzeća, izgradnja novog dobro međusobno povezane različite civilizacije. Bez ogromne uloge i posvećenog učešća Kine, ne bismo mogli to da uspemo", precizirao je premijer Vučić.Veoma je, kaže, ponosan na to što je Kina postala glavni partner Srbije u pojedinim oblastima, kao što je građevinarstvo i infrastruktura.

Posebno se osvrnuo na Železaru Smederevo, koja je, kako je rekao, bila poseban problem za Srbiju."Samo jedna zemlja je mogla da ga reši i to je zaista uradila. Kada je Kostolac počeo da radi, proizvodio je mnogo više električe energije nego što smo navikli i to će značiti nove cifre za nas", istakao je.Podsetio je da imamo Most preko Dunava u Beogradu, koji su izgradile kineske građevinske firme.To je, rekao je premijer, prvi veliki most preko Dunava koji je izgrađen, koji je uz Volgu najveća evropska reka.Dodao je da su započeti i pregovori o industrijskom parku u Beogradu, a kineska oprema će biti sve prisutnija u Srbiji.I sve u vezi sa železnicom ubuduće Srbija će dobiti od Kine, istakao je premijer Vučić."Mi pripadamo evropskom društvu, spadamo u ljude koji su uvek skeptični, ne veruju nikome, a sada, kada vide u čemu smo sve uspeli, oni će poštovati i kinski narod i kineske kompanije još više, iako mislim da je to poštovanje već na najvišem nivou", rekao je.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Upitan da jednom rečju, frazom ili srpskom poslovicom opiše "Jedan pojas, jedan put", što je tema dvodnevnog pekinškog Foruma, na kome će učestvovati predsednici i premijeri 28 država, premijer Vučić je rekao: "Za izgradnju planine potreban vam je jedan mali kamen".Zamoljen da komentariše činjenicu da je Kina posvećena ekonomskoj globalizaciji u pravom smeru, da želi da promoviše i zaštiti ljudska prava i izgradi zajedničku budućnost za sve ljude, premijer kaže da je bio zadivljen govorom predsednika Sjia Đinpinga tokom održavanja Ekonomskog foruma u Davosu, u Švajcarskoj.To je, istakao je, bila jedna vrsta revolucije, koja se dogodila u jednom danu."Toga dana su svi 'zaljubili' u kineskog predsednika. Kina je preuzela tu ogromnu i najvažniju ulogu u vođenju procesa globalizacije. Kina je takođe zemlja koja sebe može da ojača unapređujući mir širom sveta, što je veoma važno u današnjem svetu i to je nešto što se ceni širom sveta", rekao je premijer u, inače, veoma opširnom intervjuu za ovu glavnu kinesku tv kuću.U daljem razgovoru usledila su pitanja novinarke koneske televizije motivisana željom da srpskog lidera približi najširoj kineskoj publici.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Kurir TV VESTI UŽIVO: Hoće li Vučić ubediti Kineze da ulažu u našu vojnu industriju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track