VUČIĆ: DAČIĆU, ČUVAJ MI SRBIJU! Lider SPS već zaseo u premijersku fotelju!
Foto: Marina Lopičić

Generalna proba

VUČIĆ: DAČIĆU, ČUVAJ MI SRBIJU! Lider SPS već zaseo u premijersku fotelju!

Politika -

Prvi potpredsednik Vlade dobio zadatak od šefa da ne mrda nikud dok se on ne vrati iz Kine i da drži pod kontrolom kabinet u Nemanjinoj 11

Ivica Dačić, prvi potpredsednik Vlade i šef diplomatije, dobio je od premijera i izabranog predsednika Srbije Aleksandra Vučića priliku da se u narednim danima ponovo oproba u vođenju Vlade.Dačić se našao na kormilu u Nemanjinoj 11 zbog premijerovog službenog puta van zemlje, ali i zadatka koji mu je, kako Kurir saznaje, pred put u Peking poverio upravo Vučić.- Ovo bi mogao biti znak da Vučić trenutno najviše poverenja ima u Dačića i nagoveštaj da je najbliži odluci da njemu poveri i mesto premijera. Dačić je čak odustao od puta u Njujork, na sednicu Saveta bezbednosti UN, na koju obično ide, pogotovo ako je tema Kosovo, kako bi tokom nedelje vodio poslove Vlade. S obzirom na sve ove okolnosti, izvesno je da će trenutni vršilac dužnosti premijera preuzeti tu funkciju kad Vučić pređe na mesto predsednika. Sad je to postalo jasno i mnogim kandidatima za to mesto - kaže naš izvor iz vrha vlasti.Dačić, koji je i lider SPS, za Kurir objašnjava da je Vučićeva ideja da on ostane u Beogradu i zamenjuje ga dok je u Pekingu, što je, kako naglašava, odraz velikog međusobnog poverenja.Učvrstili saradnju- Na sednici Vlade je premijer rekao da treba da ostanem u zemlji dok se on ne vrati. Moje je zaduženje kao prvog potpredsednika Vlade da zamenjujem premijera kad je on sprečen i to nije ništa novo, tako to funkcioniše bez problema još od 2012. Postoji visok nivo međusobnog poverenja. I ovih dana to radim zajedno s Nebojšom Stefanovićem i nema nikakvih problema u funkcionisanju. Ali to nema veze sa pričom o novom premijeru - napominje šef diplomatije i ovonedeljni v. d. premijera.Iako je od 2012. do 2014. već bio premijer, a kasnije i u nekoliko navrata zamenjivao Vučića kad ovaj nije bio u zemlji, Dačić je sada na svojevrsnoj generalnoj probi, jer je u toku tranzicija vlasti posle predsedničkih izbora - Tomislav Nikolić broji poslednje dane na Andrićevom vencu, a Vučić do kraja meseca treba da saopšti ko će ga naslediti na čelu izvršne vlasti.Politički analitičar Dragomir Anđelković kaže da je Vučićeva i Dačićeva saradnja dodatno učvršćena tokom predsedničke kampanje.Odlični odnosi- Odnosi na relaciji vrha SPS i vrha SNS su odlični. Da li je to potvrda da će Dačić biti premijer ili ne, daleko je da dotle sada idemo. S obzirom na to da je Dačić prvi zamenik premijera, podrazumeva se da je on taj koji će ostati u zemlji. Ovo je potvrda da Vučić ima poverenja u Dačića i da su odnosi među njima dobri - rekao je Anđelković.

Letelo perje u VladiŠEFOVALA I ZORANADo sada je u ulozi vršioca dužnosti premijera, takođe nekoliko puta, bila i potpredsednica i ministarka saobraćaja Zorana Mihajlović. Poslednji put se to dogodilo u jesen prošle godine, kad su van zemlje bili Vučić i Dačić, još jedan potpredsednik Vlade - Nebojša Stefanović, ali i predsednik Nikolić i šefica parlamenta Maja Gojković, pa je na dva-tri dana čitava vlast i bukvalno pripala Mihajlovićevoj. Zbog načina na koji je ona uskakala na šefovsku poziciju, izbijali su i pravi mali verbalni ratovi na relaciji Nemanjina - Andrićev venac, pa je savetnica predsednika Stanislava Pak imala običaj da joj poruči da se ponaša kao umišljeni premijer kad god Vučić nije tu.

Na predlog Ivice DačićaNELA KUBUROVIĆ IDE U NJUJORKSrbiju će u SB UN u Njujorku predstavljati ministarka pravde Nela Kuburović. Ona će izneti mišljenje Srbije povodom novog izveštaja Unmika o stanju na KiM. Ministarka će preneti i stav Vlade Srbije povodom određenih političkih dešavanja između Beograda i Prištine, posebno posle priznanja bivšeg šefa verifikacione misije OEBS Vilijama Vokera da oduvek radi na stvaranju „velike Albanije“. Dačić nam je rekao da je na sednici Vlade on predložio da 16. maja, umesto njega, na sednicu na Ist Riveru ode ministarka pravde.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja