AMBASADOR JAPANA UPUTIO POHVALE: Srbija ključna država Jugoistočne Evrope
Foto: Tanjug/Vlada Srbije

Sastanak Đuićija i Jadranke Joksimović

AMBASADOR JAPANA UPUTIO POHVALE: Srbija ključna država Jugoistočne Evrope

Politika -

BEOGRAD - Ministarka zadužena za evropske integracije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ambasadorom Japana Đuići Takaharom, koji je istakao da je Srbija, po položaju, ljudskim, privrednim i prirodnim potencijalima, ključna država Jugoistočne Evrope.

Joksimović i Takahara su razgovarali o bilateralnim odnosima dve države, posebno u kontekstu donatorske i razvojne pomoći Japana, procesu evropskih integracija Srbije, reformama koje se sprovode i situaciji u regionu.

Ministarka je zahvalila Vladi u Tokiju na permanentoj donatorskoj pomoći Srbiji, posebno tokom poplava i migrantske krize.

Potvrda je to, prema njenim rečima, činjenice da je Japan jedan od najaktivnijih razvojnih partnera naše zemlje, saopštila je vladina Kancelarija za saradnju sa medijima.

Ambasador Takahara naglasio je da Japan podržava put Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, jer se, objasnio je, primenom evropskih normi stvara ambijent koji potencijalnim investitorima, ali ne samo iz EU, već i iz šire međunarodne zajednice, garantuje sigurnost, što je, kako je precizirao, preduslov razvoja i unapređenja ekonomske saradnje.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ukazao je da Japan smatra da je Srbija - po položaju, ljudskim, privrednim i prirodnim potencijalima, ključna država Jugoistočne Evrope.

Kada je o privrednoj saradnji i investicijama reč, ministarka Joksimović i ambasador Takahara potvrdili su zadovoljstvo razvojem projekata koji će omogućiti veće upošljavanje kvalitetne radne snage što će se odraziti na ukupan razvoj Srbije.

U tom kontekstu, Takahara je najavio de će delegacija japanske spoljnotrgovinske investicione agencije Džetro u narednom periodu posetiti Srbiju.

Na osnovu inicijative koju su ministarka Joksimović i ambasador Takahara ranije dogovorili, priprema se nacrt sporazuma kojim će volonteri - eksperti iz Japana, iz japanskog volonterskog programa, doći u Srbiju da pomognu lokalnim samoupravama u pripremi projekata za regionalni razvoj, navedeno je u saopštenju.

(Foto: Tanjug/Vlada Srbije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Zmija među trudnicama

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track