Najnovije vesti

TADIĆ KRITIKUJE PREGOVORE: Srbija da traži reviziju Briselskog sporazuma
Foto: Fonet

Imao bolji plan

TADIĆ KRITIKUJE PREGOVORE: Srbija da traži reviziju Briselskog sporazuma

Politika
04:14h

BEOGRAD - Predsednik Socijaldemokratske stranke (SDS) Boris Tadić ocenio je danas da Srbija treba da traži reviziju Briselskog sporazuma kako bi u dijalog sa Prištinom uključila i pitanje zaštite srpskog kulturnog nasledja na Kosovu i Metohiji.

Tadić je za Radio-televiziju Vojvodine kazao da Briselski sporazum nije ispunio ono što je u interesu gradjana Srbije.

"Moj plan je podrazumevao potpunu autonomiju za sever Kosova a sadašnja Vlada Srbije je prihvatila da pravni poredak Prištine važi i na tom prostoru. Moramo napraviti reviziju Briselskog sporazuma i postaviti u dijalogu pitanje zaštite našeg kulturnog nasledja na Kosovu i Metohiji jer kako godine prolaze, mi ćemo gubiti većinu u Unesko", kazao je Tadić.

Foto: Dragana Udovičić
Foto: Dragana Udovičić

Komentarišući izjavu Ramuša Haradinaja o pripajanju trećine teritorije Srbije Kosovu, Tadić je kazao da je reč o "ratnoj izjavi" zbog koje moramo biti "duboko zabrinuti" ako je sagledamo u kontekstu najavljenog dolaska 130 američkih specijalaca na Kosovo i izjava drugih albanskih političara o stvaranju velike Albanije.

Govoreći o Zajednici srpskih opština (ZSO), bivši predsednik Srbije je kazao da "niko ne zna" da li će to biti institucija ili nevladina organizacija.

"Velika je verovatnoća da će ZSO biti formiran u skladu sa Ustavom Kosova, čije je važenje prihvatila ova Vlada Srbije. Mi nemamo previše aktivnih mera u vezi sa Zajednicom srpskih opština. Može se desiti da imamo seriju padova vlada u Prištini a da ne znamo kakav je format ZSO", rekao je Tadić.

Foto: Dado Đilas
Foto: Dado Đilas

On je najavio i da će tužiti svakog ko kaže da je država Srbija, dok je bio njen predsednik, trgovala u slučaju Ejupa Ganića koji je optužen za ratne zločine nad Srbima tokom rata u BiH.

"To je tek montiran proces. Nijedna proceduralna greška nije napravljena u vezi sa izručenjem Ganića ali on nije izručen zbog predvidjanja da bi sudjenje u Srbiji moglo imati političku dimenziju. Teško da će neko ko je optužen za zločine nad Srbima biti izručen Srbiji ali moramo uraditi sve što je do nas da dodje do izručenja", dodao je Tadić.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Zmija među trudnicama

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...