PUTINOVO ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE SRBIMA: Čeka vas pogrom, u toku poslednja faza "velike Albanije"!
Foto: Reuters/Profimedia

Pakleni plan

PUTINOVO ZASTRAŠUJUĆE UPOZORENJE SRBIMA: Čeka vas pogrom, u toku poslednja faza "velike Albanije"!

Politika -

PANDORINA KUTIJA Analitičari u Rusiji predviđaju da će na kosovskim izborima pobediti nacionalistički pokret Samoopredeljenje, a Haradinaj dobiti važnu poziciju u vladi, i upozoravaju da je moguć pogrom Srba

Pakleni plan stvaranja „velike Albanije“ već u junu bi mogao da uđe u završnu fazu jer će, kako predviđaju ugledni ruski mediji i analitičari, na kosovskim izborima pobediti ekstremni pokret Samoopredeljenje, a zločinac Ramuš Haradinaj dobiti jednu od najvažnijih pozicija u novoj vladi.Pozivajući se na predizborna istraživanja, ruski portal Izvestija upozorava da će nakon vanrednih izbora 11. juna na vlast u Prištini doći oni koji se otvoreno zalažu za referendum o ujedinjenju sa Albanijom i stvaranju jedne zemlje za sve Albance.

OVK
OVK

Ovaj ruski medij navodi i da su pretnje projektom „velike Albanije“ i mogućim pogromom Srba. Navode da su albanske težnje bile jedna od glavnih tema razgovora ruskog predsednika Vladimira Putina sa njegovim srpskim kolegom Aleksandrom Vučićem, kada su se sreli u ponedeljak u Pekingu.- Ako su predizborne prognoze tačne, naša stranka će pobediti na izborima i odlučivaće o tome ko će biti novi premijer. Naš glavni kandidat je bivši predsednik pokreta Aljbin Kurti - poručili su iz pres službe Samoopredeljenja.

Aljbin Kurti
Aljbin Kurti

Portal prenosi procenu stručnjaka koji kažu da će nakon izbora vlast u Prištini formirati radikalni nacionalisti koje za velikoalbanske planove imaju podršku Zapada, a cilj im je slabljenje pozicije zemalja u regionu koje žele da vode nezavisnu spoljnu politiku. Pre svega se misli na Srbiju, koja odbija da uđe u NATO i tesno sarađuje s Rusijom.Šef srpske diplomatije Ivica Dačić vidi opasnost i od drugih učesnika na kosovskim izborima.- Ko god da pobedi, radiće na stvaranju „velike Albanije“. To je politika svih Albanaca u regionu - upozorio je Dačić za Kurir.

Pobeda Samoopredeljenja sigurno bi bila ozbiljan alarm i za Srbiju i za Evropu, smatra direktor Međunarodnog instituta za bezbednost Orhan Dragaš. Kako napominje, glavni program ovog pokreta je ujedinjenje svih Albanaca:- Ali u eventualnom takvom ishodu izbora na Kosovu, EU i SAD treba da znaju kako da reše problem koji su sami napravili na Kosovu, bezuslovno podržavajući nezavisnost Kosova.Ekipa Kurira

POGLEDAJTE: Ko su najveći Srbomrsci na svetu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track