Najnovije vesti

EKSKLUZIVNO! MARŠALOVE TAJNE: Jovanka - od čobanice do gospođe Broz!

Iz ličnog arhiva

EKSKLUZIVNO! MARŠALOVE TAJNE: Jovanka - od čobanice do gospođe Broz!

Politika
08:58h

Trebalo je da prođe pet meseci da se otkrije da su se Tito i Jovanka venčali. U noći svog prvog „sjaja sjajeva“ Jovanka je izgledala kao „ustreptala i preplašena šiparica“

Jovanka se u ulozi supruge Maršala Josipa Broza Tita prvi put pojavila 18. septembra 1952. godine, pet meseci posle tajnog venčanja u sedištu Ozne na Čukarici 15. aprila 1952.Tih pet meseci, osim užeg kruga ljudi iz tajne policije, niko nije znao da su Jovanku i Tito venčani pred lažnim matičarem Momirom Jovanovićem.

Svetska ekskluziva... Holanđani među prvima objavili vest o venčanju
Svetska ekskluziva... Holanđani među prvima objavili vest o venčanju

O budućem stajlingu Jovanke Broz pobrinuće se lepa Foska Paranos, iz beogradske porodice Popović-Nikolajević, prijateljica Marine, vojvotkinje od Kenta, i sestra Mare, žene pariskog emigranta Dragiše Cvetkovića, predsednika jugoslovenske vlade, svrgnutog 27. marta 1941. zbog potpisivanja hitlerovskog Trojnog pakta.Svoj prefinjeni ukus Jovanki Broz prenela je još jedna lepotica - Vera Velebit, supruga Vladimira Velebita, Titovog prijatelja i tadašnjeg ambasadora FNRJ u Italiji.

Čestitka izvesne porodice Rodžers
Čestitka izvesne porodice Rodžers

Jovanka Broz je neko vreme i boravila kod Velebitovih, na dopuni obrazovanja i vežbanju nastupa koji su je očekivali kao suprugu predsednika. O tome Vera Velebit kaže:- Nakon što se udala za Tita, kako bi osetila svetski život, Jovanka je kratko boravila kod nas u Rimu, gde je moj suprug 1951. postavljen za ambasadora. Sećam se da je htela da Titu kupi poklon i onda sam poslala Vlatka s njom. Odabrao je šlafrok za koji je Tito kasnije izjavio da je kao za staru babu. Kako bi nam zahvalio što smo ugostili Jovanku u Rimu, Tito nas je pozvao na Brione.I došao je taj dan - 18. septembar 1952. godine. Dolazak britanskog ministra spoljnih poslova Entonija Idna u Beograd predstavljao je značajan događaj za međunarodnu politiku Jugoslavije. Za njega su, kako stoji na svečanoj pozivnici, predsednik FNRJ Josip Broz Tito i gospođa Jovanka Broz 18. septembra priredili prijem na Belom dvoru.

Zračila... Jovanka sa britanskim šefom diplomatije Entonijem Idnom i Titom
Zračila... Jovanka sa britanskim šefom diplomatije Entonijem Idnom i Titom

Biograf Milovan Đilas opisao je Jovanku tog dana kao „ustreptalu i preplašenu šiparicu iz ruskih romana na prvom balu“. U toj noći svog prvog „sjaja sjajeva“ Jovanka Broz je u salon Belog dvora izašla u dugoj haljini od crvenog satena.Fotografije je u dnevnom listu Politika objavio, već sutradan, Stevan Kragujević, i list je prodat u visokom tiražu. Fotografija na kojoj ministar Idn pripaljuje cigaretu Maršalu Titu ušla je u anale novinske fotografije, a Kragujević ju je često reprodukovao i izlagao.

U Titovom ličnom arhivu pronašli smo nekoliko čestitki povodom venčanja, gde se vidi da se više od pet meseci nije znalo da su se njih dvoje venčali. Zanimljivo je da u Arhivu Jugoslavije nisu pohranjene čestitke poznatih ličnosti.

EKSKLUZIVNO! MARŠALOVE TAJNE: Tito i Jovanka lažno venčani u vili za mučenje!

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Ko je zapravo bio Tito?

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...