DAČIĆ PORUČIO IZ ISTANBULA: Regionalna saradnja prioritet Srbije
Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

Specijalni sastanak

DAČIĆ PORUČIO IZ ISTANBULA: Regionalna saradnja prioritet Srbije

Politika -

ISTANBUL - Regionalna saradnja je jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Srbije, a Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju (BSEC) pruža jedinstven okvir za unapređenje saradnje i jačanje poverenja u regionu, izjavio je danas u Istanbulu prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić.

On je, na specijalnom sastanku Saveta ministara inostranih poslova zemalja članica BSEC, čiji je domaćin Turska, kao predsedavajući BSEC, istakao da je značaj te organizacije u tome, što pored okvira za ispunjavanje ekonomskih interesa, nesporno doprinosi i povećanju stabilnosti, bezbednosti i opšteg prosperiteta.

"Regionalna saradnja je jedan od glavnih spoljnopolitičkih prioriteta Republike Srbije. U tom smislu, Republika Srbija podržava svaku inicijativu koja za cilj ima promociju dijaloga, multilateralne ekonomske saradnje i jačanje regionalnih dobrosusedskih odnosa", rekao je Dačić u svom obraćanju.

On je istakao da je težnja Srbije da jača intenzitet saradnje, na bazi uzajamnih interesa, a da BSEC pruža jedinstven i pogodan okvir za unapređenje saradnje i jačanje poverenja u regionu.

Republika Srbija, dodao je, podržava svaku inicijativu koja za cilj ima promociju dijaloga, multilateralne ekonomske saradnje i jačanje regionalnih dobrosusedskih odnosa.

Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović
Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović

"Utisak je da naše zemlje teže jačanju intenziteta saradnje, na bazi uzajamnih interesa, a Organizacija za crnomorsku ekonomsku saradnju pruža jedinstven pogodan okvir za unapređenje saradnje i jačanje poverenja u regionu", napomenuo je Dačić.

On je ukazao da ekonomska dimenzija saradnje ima ulogu značajnog elementa povezivanja zemalja u regionu i naglasio strateški, infrastrukturni i ekonomski značaj regiona Crnog mora, koji prema njegovim rečima, ima veliki razvojni potencijal.

"Na kraju, želeo bih da ukažem na činjenicu da je suštinski sav naš rad usmeren na poboljšanje standarda naših građana, a da je jedini recept za to jačanje saradnje zemalja članica u oblastima od zajedničkog interesa, kao i jačanje veza i solidarnosti naših država u ovom turbulentnom vremenu", zaključio je Dačić.

On je, takođe, izrazio zahvalnost domaćinu, Turskoj i čestitao im na "efikasnom i plodonosnom predsedavanju", osvrnuvši se i na korisno "polugodište" delovanja Organizacije.

Dačić sa Meleškanuom

Prvi potpredsednik Vlade Srbije i ministar spoljnih poslova Ivica Dačić se danas u Istanbulu, na marginama specijalnog sastanka Saveta ministara spoljnih poslova Organizacije za crnomorsku ekonomsku saradnju, susreo sa svojim kolegom šefom rumunske diplomatije Teodorom Meleškanuom.

U razgovoru su potvrđeni izuzetno prijateljski odnosi dve zemlje, saopštilo je Ministarstvo inostranih poslova.

Šef srpske diplomatije Ivica Dačić pozvao je rumunskog kolegu da poseti Srbiju, a ministar Meleškanu je predložio održavanje trilateralnog susreta Rumunije, Srbije i Bugarske.

SPECIJALNI SASTANAK SAVETA MINISTARA: Dačić danas u Istanbulu predvodi delegaciju Srbije

(Foto: Tanjug/MSP/Ognjen Stevanović)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track