RUSKI PATRIJARH OLADIO TOMU: Nikolić zvao Kirila na osveštanje crkve u Bajčetini!
Foto: Profimedia, Aleksandar Jovanović

Mimo svih protokola

RUSKI PATRIJARH OLADIO TOMU: Nikolić zvao Kirila na osveštanje crkve u Bajčetini!

Politika -

Odlazeći šef države šokirao poglavara Ruske pravoslavne crkve kad mu je mimo svih protokola uputio poziv da dođe u Bajčetinu

Odlazeći predsednik Srbije Tomislav Nikolić na osveštanje crkve posvećene Svetom Dimitriju u Bajčetini, koje je zakazano za subotu, pored patrijarha Irineja, pozvao je i patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila! Međutim, on ga je ladno odbio, otkriva Kurir.Naš izvor otkriva još detalja Nikolićevog gafa.

- Potpuno je neubičajeno da neko, pa makar to bio i Nikolić, koji je kao predsednik ranije upoznao patrijarha Kirila, zloupotrebi to poznanstvo i pozove ga na osveštavanje svoje crkve u Bajčetini. U sedištu njihove patrijaršije bilo je veliko iznenađenje kada ga je Nikolić pozvao mimo svih protokola. I sam patrijarh Kiril je bio veoma iznenađen.

Iz sedišta ruske patrijaršije Nikoliću su kurtoazno odgovorili da mu se zahvaljuju na pozivu, ali da patrijarh „zbog ranije planiranih obaveza ne može da dođe“. Moguće je da u ime Ruske pravoslavne crkve dođe neko od ruskih mitropolita - kaže sagovornik Kurira.

Foto: Kurir/Nemanja Pančić
Foto: Kurir/Nemanja Pančić

Bajčetina je selo na obroncima Gledičkih planina, 15 kilometara od Kragujevca, odakle potiče Nikolić. Tamo ima kuću i imanje. I pored toga što je Bajčetina selo bez prodavnice, zatim škole koja je zatvorena pre 30 godina i što ima samo 20 stanovnika, novac za zadužbinu nije štedeo.Nikolić nikada nije želeo javno da odgovori koliko košta gradnja objekta, koju je on finansirao, dok se za oslikavanje barata iznosom od najmanje 350.000 evra. Kvadratni metar mozaika košta oko 1.000 evra, a ako se radi od specijalnih materijala i ima zlatnih delova, može da košta i dvostruko više. Objekat je površine 153 kvadrata.

Nikolić je ekskluzivno za Kurir u aprilu otkrio da je pri kraju i izgradnja manastirskog kompleksa, koji će, na predlog vladike šumadijskog Jovana, postati ženski manastir.

Bez rečiNIKOLIĆ ĆUTIJuče smo od Nikolića pokušali da dobijemo komentar povodom njegovog poziva da crkvu u njegovoj rodnoj Bajčetini, posvećenu Svetom Dimitriju, osvešta patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril, ali on nije odgovarao na poruke i pozive Kurira.

U poseti Abu DabijuODLIKOVAO I BIN ZAJEDANikolić je juče boravio u radnoj poseti Abu Dabiju, gde je razgovarao i odlikovao prestolonaslednika šeika Muhameda bin Zajeda el Nahjana.Domaćin je rekao da je srećan što su uspostavljeni dobri odnosi Abu Dabija i Srbije.- Svet se menja i na kraju se sve svodi na prijateljstvo - istakao je šeik Nahjan, koji je poželeo dobrodošlicu predsedniku Nikoliću, kao svom velikom prijatelju. Nikolić je šeiku Nahjanu uručio orden i istakao da mu je veliko zadovoljstvo što je šeik prihvatio odlikovanje, kao i da mu je čast što je došao u prijateljsku zemlju - Ujedinjene Arapske Emirate, u poslednju posetu kao predsednik Srbije.

Svetlana Vojinović

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV OVI SRPSKI POLITIČARI IZGRADILI SU CKRVE ZADUŽBINE Pogledajte, ko je i kakvu ostavio narodu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track