Svečanost u dOMU nARODNE SKUPŠTINE

KURIR TV SPECIJAL VUČIĆ POLOŽIO ZAKLETVU U SKUPŠTINI: Srbija dobila novog predsednika! Za Srbiju, za njene građane sve!

Politika -
1 / 16 Foto: Marina Lopičić
1 / 47 Foto: Printscreen/RTS
foto: Printscreen/RTS

12.15 - Skupštini Srbije, građanima, mnogobrojnim zvanicama i gostima u zdanju Narodne skupštine obratio se novi predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić.

Ovim rečima se Vučić prvi put obratio kao predsednik Srbije!

Njegov izlazak i početak govora pozdravljen je burnim aplauzom, a u obraćanju je izrazio zahvalnost svom prethodniku Tomislavu Nikoliću koji mu je bio podrška u sprovođenju reformi.

foto: Printscreen/RTS

- Nemam nikakvu sumnju u to šta mi je činiti! Za Srbiju, za njene građane sve!, rekao je novi predsednik izražavajući zebnju, strah, ali i nadu u trenutku kada preuzima jedan tako odgovoran posao - da li će moći da se uhvati u koštac ali i uspešno prebrodi sve što je pred njim, otadžbinom i građanima.

Vučić je dodao da želi da Srbija ostane vojno neutralna, najavio je ustavne reforme, intenziviranje dijaloga s Prištinom, ali i želju da se Srbija mane mitova i okrene se radu i sebi. Vučić je dodao i da želi da ujedini region jer "Srbiji ne može biti dobro ako je svima drugima loše".

foto: Marina Lopičić

- Želim bogatu i jaku Srbiju, ali do nje ne mogu sam! Treba nam zajedništvo i jedinstvo i ja ću na tome raditi sa onima kojima je zajedništvo na prvom mestu, važnije od svega - rekao je Vučić dodajući da mu je to najvažnije jer se politički iživeo i oborio sve izborne rekorde tako da je pred njim samo cilj zajedništva.

foto: Marina Lopičić

- Srbiju volim iznad svega i to me čini vrlo hrabrim predsednikom - rekao je Vučić na kraju predsedničkog govora koji je završio rečima "Živela Srbija". Posle toga predsednica parlamenta Maja Gojković zaključila je sednicu koja je završena izvođenjem kompozicije "Vostani Serbie". U holu Skupštine potom je upriličen koktel za zvanice uz zvuke "Tamo daleko".

foto: Printscreen/RTS

Vučić je potom u holu Skupštine primao čestitke uz zvuke melodija "Svilen konac", "Pukni zoro", "Ovo je Srbija"... posle čega je peške otišao do zgrade Predsedništva na Andrićevom vencu gde je obavljena primopredaja dužnosti sa prethodnikom Tomislavom Nikolićem.

foto: Printscreen/RTS

(FOTO PRIČA) VUČIĆ POLOŽIO ZAKLETVU: Preuzeo dužnost, pa poslao sinu poljubac

12.09 - Položivši zakletvu, Vučić je pozdravljen dugim i burnim aplauzom posle čega je intonirana himna Republike Srbije Bože pravde. Šefica srpskog parlamenta mu je u svoje, ime građana i poslanika Narodne skupštine čestitala preuzimanje funkcije predsednika Republike.

foto: Printscreen/RTS

12.06 - Izabrani predsednik Aleksandar Vučić položio zakletvu čitanjem teksta zakletve pred Narodnom skupštinom. Zaklinjem se..., rekao je izabrani predsednik stavivši ruku na Ustav Republike Srbije.

foto: Printscreen/RTS

12.02 - Skupštini, zvanicama, Vučiću i Nikoliću obraća se Maja Gojković.

foto: Printscreen/RTS

12.00 - Vučić ušao u zgradu Skupštine, dočekala ga predsednica parlamenta Maja Gojković, a na samom ulasku u salu dočekao ga je buran aplauz.

foto: Printscreen/RTS

11.50 - Zdanje Doma Narodne skupštine u kojem će Vučić položiti zakletvu kao novi predsednik Srbije, okupile su se brojne zvanice iz inostranstva, predstavnici državnog vrha, verski velikodostojnici, diplomatskog kora, poslanici, politički prvaci.

foto: Printscreen/RTS

Među zvanicama su i članovi porodice Vučić...

foto: Kurir/Sanja Đurić

- roditelji izabranog predsednika, supruga, ćerka Milica i sin Danilo.

foto: Printscreen

11.49 - On se danas, uoči polaganja zakletve i samog ulaska u Skupštinu, obratio hiljadama pristalica, koji su ga dočekali ispred zdanja Doma Narodne skupštine. Pozdravivši pristalice, Vučić im se kratko obratio i zahvalio, a na kraju pozdravio rečima: "Hvala mnogo! Mnogo vas volim! Hvala na ovakvom dočeku, živela Srbija!

foto: Printscreen/RTS

Svečanost stupanja na dužnost šefa države održaće se delom u Narodnoj skupštini, a delom u zgradi Predsedništva na Andrićevom vencu.

foto: Vladimir Milovanović

Istovremeno, u centru Beograda održavaju se dva skupa: miting podrške izabranom predsedniku Srbije i kontramiting Vučićevih političkih protivnika.

foto: Vladimir Milovanović

A evo kakva je bila atmosfera na platou ispred Narodne skupštine pred polaganje predsedničke zakletve...

1 / 11 Foto: Dado Đilas

(Kurir/S. Đurić/SĐP/Foto: Dado Đilas/Foto: Vladimir Milovanović/Foto: Marina Lopičić)

foto: Dado Đilas

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track