PUTIN DAO GARANCIJU: Migovi stižu u Srbiju najkasnije za mesec dana

obećao

PUTIN DAO GARANCIJU: Migovi stižu u Srbiju najkasnije za mesec dana

Politika -

Predsednik Rusije Vladimir Putin lično je danas garantovao šefu naše države Aleksandru Vučiću da će šest "migova 29", za potrebe Vojske Srbije stići najkasnije do sredine jula.

foto: Printscreen YT

Ovo je najznačajniji detalj iz razgovora dvojice državnika na marginama ekonomskog skupa u Kazahstanu. Prema našim informacijama, Putin i Vučić su u srdačnom razgovoru razmatrali i političku situaciju na Zapadnom Balkanu. Ruskog predsednika je zanimalo i kako Vučić vidi odnose u regionu i narastajuće pretnje albanskog ekstremizma, navode Večernje novosti.

Vučić je u Astani, kao specijalni gost predsednika Kazahstana Nursultana Nazarbajeva, bio na otvaranju izložbe "Ekspo 2017", gde su se okupili mnogobrojni svetski lideri. Osim Putina, stigli su i kineski predsednik Si Đinping, indijski, luksemburški, pakistanski premijer i drugi šefovi država ili vlada. Za njih je organizovana i svečana večera.

foto: Tanjug/Pres služba Predsedništva

- Srbija gradi novi imidž i novo lice, ne samo prema zapadu, već i ka istoku. Uspeli smo da zauzmemo veoma visoko mesto, zbog naše politike očuvanja nezavisnosti i suvereniteta, i samostalnog donošenja odluka u spoljnopolitičkom delovanju i obraćanju - poručio je Vučić.

Posle razgovora koje je imao u glavnom gradu Kazahstana sa premijerom Bakitzanom Sagintajevom i predsednikom Senata parlamenta Kasimom-Žomartom, kojem je uručio Orden srpske zastave prvog stepena, Vučić je preneo da ova zemlja ostaje pri stavu da ne priznaje samoproglašenu nezavisnost Kosova i Metohije:

- Ovo je većinski muslimanska zemlja i u njoj imamo iskrenog prijatelja. Oni ne žele da priznaju nezavisnost Kosova ni po koju cenu, bez obzira na to što ima mnogo poslovnih ljudi koji su prijatelji i sa predsednikom i sa njihovim rukovodstvom. Time pokazuju kako čuvaju nezavisnost i suverenost svoje zemlje, ali i ogromno prijateljstvo prema Srbiji.

foto: Tanjug/Pres služba Predsedništva

On je otkrio i da je jedna kazahstanska kompanija zainteresovana za "Petrohemiju", kao i da postoji i mogućnost saradnje u namenskoj industriji i razvoju banjskog turizma. Vučić je danas posetio i dve fabrike kazahstanske odbrambene industrije u kojima je moglo da se vidi kako dobro funkcioniše saradnja sa stranim firmama.

U kompaniji "Paramaunt", koja je kazahstansko i južnoafričko preduzeće, video je, kako je preneo, veličanstvena borbena vozila "arlan" i "baris", a za drugu kompaniju, "Aselsan", kazao je da je naprednija od "Teleoptika" i primer je onoga kako bismo želeli da izgleda "Teleoptik" i tamošnja proizvodnja žiroskopa, teleoptičkih uređaja.

- Nastavljamo razgovore, oni su posetili Veliku Planu, videli "lazara" i određene prednosti u odnosu na "baris". Oni imaju bolju zaštitu od mina sa donje strane, ali mi imamo neke druge bolje stvari, posebno vatrenu zaštitu i mogućnosti za odbranu vojnika u vozilu.

(Kirir.rs/Večernje novosti,V.N.)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track