Odalović: Ostajemo dosledni u traženju nestalih

Godišnjica kidnapovanja rudara

Odalović: Ostajemo dosledni u traženju nestalih

Politika -
Srbija će istrajati u zahtevu da do kraja bude ispitana lokacija Žilivode kod Obilića, gde se sumnja da se nalazi 25 tela, među kojima i osmorice rudara iz Obilića, rekao predsednik Komisije vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović

BEOGRAD - Srbija će ostati dosledna u traženju istine kada su u pitanju ubijena i nestala lica i dosledna u zahtevima da odgovorni za njihovu sudbinu budu kažnjeni, izjavio je predsednik Komisije vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović, na 14. godišnjicu kidnapovanja osmorice rudara kopa Belaćevac kod Obilića.

Podsećajući da je otmica osmorice rudara, koja se dogodila u krugu ugljenokopa 22. juna 1998. godine "u sred bela dana", prvo organizovano kidnapovanje Srba na Kosovu i Metohiji, Odalović je na konferenciji za novinare najavio da će Srbija istrajati u zahtevu da do kraja bude ispitana lokacija Žilivode kod Obilića, gde se sumnja da se nalazi 25 tela, među kojima i osmorice rudara.

"Ostaćemo istrajni u traženju nestalih i u traženju odgovonrosti za njihovu smrt", napomenuo je Odalović, navodeći da se neće odustati od ispitivanja lokacije Žilivode sve dok se ne prekontroliše "i poslednji metar zemlje".

Odalović je dodao da je bilo tehničkih problema oko pretrage te lokacije, da je bilo zahteva da se ta jama ne otvara, ali da je do sada jedan njen deo pretražen, a da će u narednih četiri do pet nedelja biti pretražen i ostatak tog prostora, budući da se radi o velikoj površini.

Odalović je naveo da će se nastaviti i pretraga Košara, kao i drugih lokacija, dodajući da će u ovoj godini biti pretraženo 35 pojedinačnih lokacija.

Uz najavu da će 27. juna biti preuzeto osam identifikovanih tela, Odalović je rekao da će Srbija i dalje insistirati na utvrđivanju identiteta 400 tela koji se nalaze u mrtvačnici u Prištini, kao i na istrazi o trgovini ljudskim organima.

Predsednica Udruženja porodica kidnapovanih i ubijenih na Kosovu i Metohiji Nataša Šćepanović istakla je da se ni posle 14 godina od kidnapovanja belaćevačkih rudara ne zna njihova sudbina, niti je utvrđena odgovornost za to, kao što je slučaj i sa brojnim drugim primerima nestalih i ubijenih.

Za taj slučaj, kao i brojne druge slučajeve kidnapovanja i ubistva kosmetskih Srba niko od izvršilaca ni po komandnoj, ni po ličnoj odgovornosti nije pravedno osuđen, rekla je Šćepanović.

"Njihovo spominjanje je obaveza svih nas i poruka da ih nikad ne zaboravimo, kako se takvo stradanje više nikada ne bi ponovilo", rekla je Šćepanović, dodajući da je tragedija rudara iz Belaćevca označila egzodus i etničko čišćenje Srba sa Kosova i Metohije.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track