UCENJENI ČOVEK! BOGIĆEVIĆ MORA DA LAŽE ZA VUČIĆA: Optužen za milione evra, mora besramno da izmišlja i laže DA BI IZBEGAO ROBIJU!
Foto: Fonet/Božidar Petrović, Vladimir Milovanović

BIznismen koga štite svi režimi

UCENJENI ČOVEK! BOGIĆEVIĆ MORA DA LAŽE ZA VUČIĆA: Optužen za milione evra, mora besramno da izmišlja i laže DA BI IZBEGAO ROBIJU!

Politika -

BEOGRAD - Miroslav Bogićević ponovo je ucenjen od strane režima Aleksandra Vučića da laže o i iznosi besramne optužbe, kako bi se spasao od hapšenja, jer je osumnjičen za malverzaciju i pljačke, koje mu je omogućio Vučićev režim!

Poslednjih dana Miroslav Bogićević je učinio više krivičnih dela iznoseći lažne optužbe, što mu je omogućeno najgrubljom zloupotrebom nacionalne frekvencije.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u vreme dok je bio prvi potpredsednik Vlade Srbije, preko svog tadašnjeg savetnika Siniše Malog, državnim parama spasavao od propasti poslovnu imperiju tajkuna Miroslava Bogićevića, koja je bila pred slomom. Time je i na delu pokazana veza Vučića i Bogićevića, biznismena koji poslednjih dana direktno učestvuje u režimskom medijskom linču uperenom ka vlasniku Kurira i "Adrija medija grupe" Aleksandru Rodiću. Bogićević se, po svemu sudeći, još nije odužio Vučiću, pa je ponovo preko režimskih medija počeo da lažno optužuje Rodića za rekektiranje, jer ga režim ucenio.

Ipak, javnost bi trebalo podsetiti da je Bogićević, nakon perioda kad je bio zaštićeni državni tajkun u vreme vlasti Borisa Tadića, istu povlasticu zadržao i pod Vučićevim režimom.

Foto: Zorana Jevtić, Jelena Vučetić

Šabački biznismen je tokom 2013. godine bio pred finansijskim kolapsom, ali mu je u pomoć pritekla Vlada Srbije, koju je s mesta prvog potpredsednika praktično vodio Vučić.

Prema dokumentima koje je objavio dnevni list Danas, Siniša Mali je kao savetnik prvog potpredsednika Vlade uticao je na državne banke da se firmi „Farmakom MB“ Miroslava Bogićevića obezbedi pet miliona evra i tako je spasao propasti, pokazuju zvanični zapisnici sa sednice Odbora poverilaca „Farmakoma“ održane 2. jula 2013.

U trenutku kad je održan ovaj sastanak, Bogićevićeva imperija bila je pred kolapsom. Pet od dvadesetak njegovih firmi bilo je u blokadi od skoro tri milijarde dinara, a pojavili su se i problemi sa otplatom kredita. Državnim bankama je dugovao stotine miliona evra jer kredite nije redovno vraćao, pa je zato bila potrebna njihova saglasnost da bi firma „Mediolanum invest“ finansirala dve Bogićevićeve firme - Mlekaru „Šabac“ i Rudnik „Lece“.

foto: kurir

Na sastanku Odbora poverilaca „Farmakoma“ u Jubmes banci bili su direktori Privredne banke Beograd, Poštanske štedionice, Univerzal banke, Jubmes banke, Jubmes faktora, Srpske banke, Dunav osiguranja i Auto-moto saveza Srbije. Tu je bio i, kako se navodi u zapisniku sa sastanka, predstavnik Srbije dr Siniša Mali, savetnik tadašnjeg prvog potpredsednika Vlade Srbije, ali nije jasno po kom osnovu jer u svim državnim bankama sede predstavnici države. "Mali je istakao da je osnovna svrha sastanka konačan dogovor oko saglasnosti za prihvatanje predloženog protokola o poslovnoj saradnji između „Mediolanum investa“, „Farmakom fajnansa“ i koncerna „Farmakom MB - Rudnik Lece“. Vučićev savetnik za ekonomiju upozorio je da, ukoliko obrtna sredstva od milion evra za Rudnik „Lece“ i četiri miliona evra za Mlekaru „Šabac“ ne budu distribuirana u vrlo kratkom roku za nastavak procesa proizvodnje u najisplativijim oblastima sistema „Farmakom“, ceo sistem će se vrlo brzo urušiti", piše u zapisniku, a citirao beogradski list.

foto: kurir

Time je praktično državni predstavnik pritiskao bankare da Bogićeviću dopuste novo zaduživanje od ukupno pet miliona evra.

Mali se saglasio i sa ocenom da bi Narodnoj banci Srbije trebalo uputiti predlog da se donese leks specijalis kojim bi bilo odloženo stavljanje „Farmakoma“ u rang „difolt“ klijenta ili firme koja ne može da vraća uzete kredite kako bi državne banke bile zaštićene od pada kapitalne adekvatnosti.

U zapisniku je navedeno da je Mali rekao da je ovo samo prvi korak, a sledeći je restrukturiranje dugova „Farmakoma“, čiji će nacrt biti blagovremeno dostavljen svim poveriocima. Opet, nije jasno zašto bi država koju predstavlja Mali pravila plan restrukturiranja dugova privatne firme, u ovom slučaju Bogićevićeve. Taj plan bi trebalo da osmisle ili banke ili sam Bogićević. Miroslav Bogićević i Siniša Mali nisu imali komentar u vezi sa sastankom Odbora poverilaca.

foto: kurir

Podsetimo, nakon propasti državnih banaka, koje je oštetio za višemilionske iznose, Bogićević je optužen, ali posle samo 5 meseci kućnog pritvora skinuta mu je nanogica, nakon čega je odmah lažno optužio vlasnika „Adrija medija grupe“ Aleksandra Rodića za navodno reketiranje. Tužilaštvo za organizovani kriminal podiglo je optužnicu protiv vlasnika koncerna "Farmakom MB" Miroslava Bogićevića zbog nezakonitog odobravanja i korišćenja 42 kredita Privredne banke Beograd AD, od strane PD "Farmakom MB" d.o.o. Šabac. Optužnica je podignuta zbog postojanja opravdane sumnje da su izvršili krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica kojim je "Farmakomu MB" pribavljena protivpravna imovinska korist u iznosu od 3.943.733.588,33 dinara. Za krivično delo zloupotreba položaja odgovornog lica, zaprećena je kazna do 10 godina zatvora.

Nekoliko meseci pre odluke o pomoći Bogićeviću u režiji Siniše Malog država je krenula da spasava ovog šabačkog privrednika. Upravni odbor državne Privredne banke Beograd sugerisao je rukovodstvu da zbog loše situacije u banci preduzme sve mere da naplati odobrene kredite, uz izuzetak.

- Strategija naplate potraživanja direktno ili indirektno dugovanih od koncerna „Farmakom MB“ biće usklađivana unutar generalne strategije države prema ovom klijentu, uz koordinaciju između Vlade, Ministarstva finansija i privrede i drugih relevantnih institucija i organa - piše u odluci UO.

foto: kurir
foto: kurir
foto: kurir

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Koliko su para građani Srbije dali za Vučićevu kampanju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track