POREĐENJE SA TITOVOM SAHRANOM: Vučićeva inauguracija između "Premijer i pete lige"
Foto: Tanjug/Dimitrije Goll

DANAŠNJI SKUP KOD PREDSEDNIKA SRBIJE

POREĐENJE SA TITOVOM SAHRANOM: Vučićeva inauguracija između "Premijer i pete lige"

Politika -

Ko će sve doći i kako će izgledati veliki skup danas kod predsednika Srbije, opozicija će gledati samo na malim ekranima.

Većina neće doći. Među 5.000 zvanica neće biti ni onih iz čijih redova je potekao sam predsednik - radikali.

„Tu se može raditi o nekakvom balu vampira, o nekakvoj njegovoj ličnoj proslavi, ali svakako ne može o inauguraciji, jer ne može niko biti inaugurisan pet puta, ne može ni dva puta, jedanput je dovoljno“, kaže Nemanja Šarović, SRS.

Jedan od retkih iz redova opozicije koji ide na proslavu u Palatu Srbije i koji je i tokom polaganja zakletve ispoštovao do kraja govor novog predsednika je lider LDP Čedomir Jovanović, kako kaže, u znak poštovanja prema zemlji.

Upravo iste argumente koristi predsednik SDS Boris Tadić dok obrazlaže zašto on ne ide:

"Nedolazak na inauguraciju je moj odnos prema načinu na koji Vučic upravlja državom, a svakako ne odnos prema državi. Svako ko to komentariše kao odnos prema državi, poistovećuje Vučića sa državom, a takvo poistovećivanje je odraz autokratije," kaže Tadić.

Na svečani prijem neće ni poslanici pokreta Dosta je bilo jer, kažu, poštuju vladavinu prava, za razliku od novog predsednika koji, tvrde, od početka mandata krši Ustav i zakone ove zemlje. Pozivnica je stigla i demokratama, ali samo poslanicima, predsedniku stranke tek danas kasno popodne.

„Rukovodstvo DS nije pozvano na inauguraciju, a iskreno, stav je i Demokratske stranke ali je i moj stav da mi ne volimo da idemo na zabave koje se prave u svoje ime, a na tuđi račun“, kaže Tamara Tripić, DS.

Kako to pojedini mediji izveštavaju, biće to prvi najveći skup posle Titove sahrane. To poređenje, politikolog Cvjetin Milivojević, smatra i neukusnim, ali i netačnim: „To vam je kao da poredite Premijer ligu i petu ligu“.

Jer, konstatuje, čak ni iz svih zemalja regiona ne dolaze najviši državni zvaničnici, a kamo li, kako kaže, oni iz sveta. Od SAD do Rusije, Kine i Nemačke. Kaže, nijedno zvučno ime ne dolazi.

„Ako se naš predsednik kune u Angelu Merkel da je ona neka vrsta njegovog patrona u EU, a ona ne dolazi, a ne dolazi ni njegov nemački kolega, a dolazi nekadašnji nemački kancelar Šreder koji je učestvovao u bombardovanju Srbije, tada sa najviše funkcije u Nemačkoj u tom trenutku“, kaže Milivojević.

Zato je, zaključuje, svečanost radi propagande najprigodniji termin proslave Aleksandra Vučića.

(Kurir.rs/N1 Maja Nikolić, Foto: TanjugDimitrije Goll)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track