INAUGURACIJA U PALATI SRBIJA Vučić: Promenili smo se i spremni smo da menjamo, Srbija želi život
Foto: Zorana Jevtić

Svečano

INAUGURACIJA U PALATI SRBIJA Vučić: Promenili smo se i spremni smo da menjamo, Srbija želi život

Politika -

Svečana inauguracija predsednika Srbije Aleksandra Vučića, na kojoj se očekuje oko 5 000 gostiju, počela je u Palati Srbija u 18 sati. Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je dužnost preuzeo polaganjem zakletve 31. maja, a večeras su tim povodom na prijem došli lideri i zvaničnici zemalja regiona, Evrope i sveta, uključujući predstavnike SAD, Ruske federacije, Kine, kao i međunarodnih organizacija poput UN, EU, NATO, ODKB.

foto: Filip Plavčić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sa suprugom počeo je oko 18:30 časova da dočekuje zvanice u Palati Srbija, što je praćeno koncertom dobrodošlice i zajedničkim fotografisanjem.

foto: Zorana Jevtić

Zvanični deo programa počeo je oko 20 časova nastupom dečjih horova koji su izvesli himnu Srbije, a potom se predsednik Aleksandar Vučić obratio zvanicama.

Vučić: Menjamo se, hrabro idemo iz mitologije u budućnost

"Promenili smo se i spremni smo da se menjamo, iznova, svakog novog dana, jer mi smemo i umemo da napravimo korak napred kojim se iz mitologije prelazi u budućnost, i iz nesreće, u sreću, rekao je Vučić.

foto: Zorana Jevtić

"Srbija, u koju ste danas, došli, prestala je da se nada smrti i počela je da želi život", ocenio je Vučić poručivši: "Mi smo ta generacija koja je shvatila da ne postoji problem, već da moramo da pronađemo rešenje, generacija smo kojoj nije preostalo ništa drugo, nego da prestane da ratuje i kada ne mora, i da počne da uči da radi.

Poželevši dobrodošlicu prijateljima iz inostranstva, ali pre svega građanima Srbije, Vučić je rekao da kao dobar domaćin mora da kaže nešto o Srbiji, koja je "zemlja dobrih, hrabrih, nekada i preterano hrabrih ljudi" te zaključivši da su ljudi upravo ono što je u Srbiji najvažnije.

foto: Zorana Jevtić

"Možemo da pomerimo planine, ali da se u svakoj ravnici uplašimo i ne mrdamo. Često nam je onaj sa drugog kraja sveta najveći prijatelj, a komšija, naš sused, najveći neprijatelj", rekao je Vučić.

Kako je istakao mitovi su nam stvarnost, i to u tolikoj meri, da nam budućnost izgleda kao nešto sasvim nepotrebno, a "sutra" nam je najstrašnija reč, jer bismo, kako je rekao, zauvek živeli u onom juče, "pošto sa onim danas, ne znamo šta da radimo".

Međutim, primetio je, "Srbija, u koju ste danas, došli, prestala je da se nada smrti, i počela je da želi život".

"Danas je vreme za mostove preko dubokih provalija naše prošlosti", poručio je, te dodao: "Vreme za puteve, one puteve kojima se napušta, zauvek, nesrećno i rasparčano juče, i kojima se ide u zajedničko sutra".

foto: Zorana Jevtić

Zato, danas, kako je primetio, ova Srbija, naša Srbija, nema preči zadatak nego da podeli, sa komšijama, susedima, to ubeđenje, tu veru, da nikome od nas ne može da bude dobro, ako je onom drugome loše. Da ne možemo ništa da imamo, ako svi drugi nemaju, i da nema sreće ni u čijoj nesreći.

Predsednik Srbije primetio je da nema sreće, ni u čijoj nesreći.

"Zato, želim da kažem svim našim komšijama na Zapadnom Balkanu, iz kojeg, iz meni nepoznatog razloga svi pokušavamo da pobegnemeo, stideći se, neretko, i sebe i drugih, da će Srbija pokušavati sa vama da gradi mostove prijateljstva i novu snagu i Evrope i sveta" naglasio je Vučić. Kako je rekao, sami, ma koliko jaki, tu snagu nemamo, a zajedno možemo i više i jače.

foto: Zorana Jevtić

On je upozorio i da smo naslonjeni jedni na druge, toliko, da ko god da izgubi tlo pod nogama, svi ćemo pasti.

Prema njegovim rečima ta provalija, u koju bi nas taj pad odveo, nema više kraja.

Nećemo provalije u odnosima sa velikim silama, poručio je Vučić i naglasio:

"Oni neka igraju svoje igre, mi prostora za igre nemamo. Nalazimo se, našom odlukom, na evropskom putu, jer želimo da pripadamo društvu uređenih zemalja, gradimo dobre odnose sa zapadnim svetom posle decenija problema, uključujući i dobre odnose sa SAD".

foto: Zorana Jevtić

Kako je rekao istovremeno se ponosimo činjenicom da nam je Rusija ne samo tradicionalni prijatelj već i zemlja sa kojom jačamo bilateralne odnose i prema kojoj pokazujemo iskreno prijateljstvo i kada drugi u svetu imaju drugačije stavove.

Otvorili smo za Srbiju i nove mogućnosti u stvaranju odličnih odnosa sa Kinom, ali i mnogim drugim zemljama sveta koje smo u prethodnih tridesetak godina gotovo zaboravili.

"I ni to nije dovoljno, ako nas, zbog situacije u regionu, svi vozovi budu zaobilazili" upozorio je.

foto: Zorana Jevtić

"Zaobići će nas, ako ne shvatimo da nam je istorija zajednička, u svojim posebnostima, i da svako veliko ime, poput Teslinog, mora samo da nam bude veza, da nas spaja, i pomogne nam da, ubrzano počnemo, na tim veličinama, koje su rođene u toj čudnoj mešavini, da gradimo, puteve i pruge, koje sve nas vode u budućnost" dodao je i poručio svima da ne brinu jer u toj budućnosti, niko od nas neće izgubiti na svom identitetu.

Predrasude putuju teškim i sporim putevima, pošto nigde i ne žure, kazao je. "Srbi kao narod, moraju da izaberu brzi kolosek. I mi u Srbiji i naš narod u Republici Srpskoj i u celom regionu" rekao je predsednik Srbije.

foto: Zorana Jevtić

"Zato, i to još o nama treba da vam kažem, što smo zemlja, i narod, za koje je, neko vreme, vreme bilo zaustavljeno. Mi nikada, i nigde, nismo zakasnili. Nećemo ni u budućnost" rekao je Vučić.

"Srbija je danas vaša kuća i srdačno vas pozdravlja.Živela Srbija" završio je obraćanje predsednik Srbije.

foto: Zorana Jevtić

Nakon njegovog obraćanja započeo je kulturno-umetnički program u kojem je gostima predstavljen splet narodnih igara Srbije. Zatim je Vučić sa zvanicama prošetao po paviljonima koji su predstavljali regione Srbije, čime je završen tročasovni prijem.

foto: Zorana Jevtić

Čestitke zvanica, želje za zajedničkim napretkom i međusobnim poboljšanjem odnosa u regionu

Svečano preuzimanje funkcije predsednika Republike Aleksandru Vučiću danas na prijemu, u Palati Srbija, čestitala su i tri nekadašnja predsednika, Milan Milutinović, Zoran Lilić i Tomislav Nikolić.

Na pitanje novinara šta bi savetovao Vučiću, donedavni predsednik Srbije Tomislav Nikolič je rekao: "Da bude bolji od mene".

foto: Dragana Udovičić

Predsednik Republike Srpske (RS) Milorad Dodik izjavio je danas u Beogradu da u narednom periodu očekuje nastavak dobre saradnja s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

foto: Zorana Jevtić

Dodik je kazao da je "Srbija ključna zemlja u regionu" i da očekuje nastavak dosadašnje dobre saradnje.

foto: Dragana Udovičić

"Očekujem da se saradnja podigne na još viši nivo. Realizovao sam mnoge projekte s predsednikom Vučićem. Želimo da podignemo tu saradnju", rekao je Dodik.

Upitan da prokomentariše razliku premijerske i predsedničke funkcije, jer je obavljao obe, Dodik je rekao da je u vladi bilo mnogo više "operativnog posla", dok predsednik ima druga zaduženja - da objedini sve, da predstavlja zemlju u inostranstvu..

foto: Dragana Udovičić

"Kao predsednik RS morao sam da učinim kombinacije diplomatskih i oštih mera kako bi sprečio politike degradaciju RS. Kao predsednik morao sam to da nosim na svojim plećima", rekao je Dodik.

foto: Dragana Udovičić

Bošnjački član Predsedništva BiH Bakir Izetbegović izjavio je večeras, na svečanosti povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, da će zajedno sa srpskim predsednikom u narednom periodu raditi na onome o čemu su se ranije dogovorili i što su obećali, a to je približavanje odnosa.

"Razgovaraćemo onako kako smo i do sada po principu popu, pop, a bobu, bob. Tako ćemo Vučić i ja govoriti i ubuduće", rekao je Izetbegović i dodao da će sa srpskim predsednikom razgovarati o približavanju odnosa dve države, te odnosima dvaju naroda.

Upitan šta će biti prva stvar o kojoj će pričati sa predsednikom Srbije, Izetbegović je za RTS rekao da će to biti sva otvorena pitanja, te da misli da je najbitnije od svih pitanje granice.

foto: Dragana Udovičić

Predsednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović izjavila je da je na proslavu povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Srbije došla sa radošću i nadom.

"Želim da danas bude prekretnica u odnosima Hrvatske i Srbije", rekla je Grabar Kitarovićeva.

foto: Dragana Udovičić

Ona je dodala da veruje da se iskrenim razgovorom sve može postići, da postoji dobra volja za unapredjenje odnosa Srbije i Hrvatske, ali je dodala da odnosi neće postati bolji "preko noći" i da će na tom putu biti "mnogo prepreka".

Kolinda Grabar Kitrović je Vučiću poželela puno uspeha u vodjenju Srbije. Predsednica Hrvatske je tokom rukovanja supruzi predsednika Tamari Vučić uručila poklon upakovan u crvenu kutijicu.

foto: Dragana Udovičić

Potpredsednik Ruske Federacije Dmitrij Rogozin izjavio je večeras, tokom svečanosti povodom inauguracije srpskog predsednika Aleksandra Vučića, da Rusija u svakom slučaju podržava Srbiju.

"Mi smo tradicionalni prijatelji, odnosi naših zemalja su prijateljski", rekao je Rogozin za RTS.

foto: Dragana Udovičić

Rogozin je, upitan da li je sa predsednikom Vučićem razgovarao i o sankcijama koje je EU produžila Rusiji, rekao da zvanična Moskva zna da bi srpski narod trebalo da napravi dobar izbor u svojoj politici u, kako je rekao, vrlo komplikovanoj političkoj situaciji na Balkanu u ovom trenutku.

"U svakom slučaju Rusija podržava Srbiju", poručio je Rogozin. Inače, potpredsednik Ruske Federacije bio je jutros prvi sagovornik sa kojim se Vučić sastao bilateralno.

foto: Dragana Udovičić

Evropski komesar za proširenje i dobrosusedske odnose Johanes Han izjavio je danas da očekuje da Srbija nastavi da ide "uspešnim putem" kojim je do sada išla i da radi na poboljšanju ekonomije i da se što više prilagodi standardima EU.

On je ocenio da je Vučić uspostavio odlične odnose širom Evrope koje treba iskoristiti za privlačenje investicija u Srbiju.

foto: Dragana Udovičić

"To je značajno kako bi se iskoristilo za privlačenje investicija, ne samo u Srbiji već i u regionu. Srbija je odlučujuća za razvoj čitavog regiona", rekao je Han za Radio-televiziju Srbije na prijemu povodom stupanja Aleksandra Vučića na dužnost predsednika Srbije.

Austrijski kancelar Kristijan Kern ocenio je večeras da je Srbija ostvarila fantastična uspeh, a da je Austrija motivisana i želi da Srbija uđe u EU što pre.

On je u izjavi za RTS za vreme inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića posebno istakao njegovo liderstvo i to što je započeo čitav niz reformi.

foto: Dragana Udovičić

"Mi se divimo Srbiji , motivisani smo i želimo da Srbija uđe u EU što je pre moguće. Aleksandar Vučić je započeo čitav niz reformi, a region je znatno mirniji nego pre nekoliko decenija. Srbija je na dobrom putu.

Upitan šta je rekao Vučiću kada je izabaran za predsednika Srbije, on kaže da je to bio dobar dan Srbiju, za ceo region, za Austriju.

foto: Dragana Udovičić

Zvaničnik američkog Stejt departmenta Brajan Hojt Ji izjavio je večeras u Beogradu da postoji dosta prostora za unapređenje odnosa Srbije i SAD i da dve zemlje postanu još bolji partneri.

"Drago mi je što sam ovde", na srpskom jeziku je rekao Ji za RTS na pitanje kakvi su mu utisci sa inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

foto: Dragana Udovičić

"Ovo je važna događaj i velika mi je čast što sam ovde. Predstavljam predsednika Donalda Trampa. Drago mi je što mogu da čestitam Vučiću i što imam priliku da se upoznam sa njim i njegovim kabinetom", rekao je Ji.

On je dodao da je u Beogradu razgovarao o tome kako da dve zemlje postanu još bolji partneri , kako da sarađuju i kako da SAD pomognu Srbiji i regionu da budu još stabilniji i prosperitetniji.

"Veoma su dobre perspektive za još bolju saranđu, kako ekonomsku i trgovinsku.

foto: Dragana Udovičić

Lider Jedinstvene Srbije (JS) Dragan Marković Palma rekao je večeras, pred prijem povodom preuzimanja dužnosti predsednika Srbije, da je reč o velikoj svečanosti, da se ne razgovara o novom mandataru, ali da mu je stav ostao nepromenjen.

Marković je nakon dolaska u Palatu Srbije, rekao da se odazvao veliki broj državnika što je velika čast za našu zemlju i dokaz koliko je poštovana. "Danas ne pričamo o Ani Brnabić, moj stav je ostao nepromenjen" zajljučio je on.

Bivši ministar spoljnih poslova Italije i savetnik predsednika Srbije Franko Fratini ocenio je danas da je najvažnije da Srbija zadrži ulogu faktora stabilnosti u regionu i dodao da će tokom predsedavanja predsednika Aleksandra Vučića Srbija takvu poziciju zadržati.

foto: Dragana Udovičić

Upitan šta bi savetovao Vučiću, on je rekao: "Moj savet bi bio samo napred". Fratini je ocenio da je Vučić nacionalni lider, ali da mora da ojača ulogu Srbije kao stuba stabilnosti u regionu, jer postoji mogućnost za nestabilnost u regionu.

"Postoje tenzije u Bosni i Hercegovini. Zabrinjavajuća je situacija na Kosovu", rekao je Fratini.

foto: Dragana Udovičić

Predsednik Vlade Madjarske Viktor Orban rekao je da je u Beograd došao da izrazi poštovanje madjarskog naroda prema srpskom narodu i svoje lično poštovanje prema Vučiću, a "ne da pričaju o poslu".

Upitan šta bi savetovao Vučiću, on je rekao: "Ne treba mu savet".

Mandatarka za sastav vlade Ana Brnabić izjavila je, povodom svečanosti povodom inauguracije predsednika Aleksandra Vučića, da od toga vidi samo pluseve, te dodala da je važno da se Srbija etablira kao pravi regionalni centar Centralne i Jugoistočne Evrope.

Pogledajte ko je sve došao na svečani prijem:

foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić
foto: Zorana Jevtić

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prvi dekolte na inauguraciji

(Kurir.rs/Agencije)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track