Najnovije vesti

TRANSPARENTNOST SRBIJA: Zakon o ministarstvima se menja da bi se zadovoljile potrebe stranaka na vlasti ili pojedinaca

ne ispunjava potrebe države

TRANSPARENTNOST SRBIJA: Zakon o ministarstvima se menja da bi se zadovoljile potrebe stranaka na vlasti ili pojedinaca

Politika
16:32h

TS ocenjuje da se Zakon o ministarstvima, o kom raspravlja parlament, menja da bi se zadovoljile potrebe stranaka vlasti ili pojedinaca, a ne potrebe države.

U saopštenju organizacije Transparentnost Srbija je navela da se zalaže za donošenje Zakona o ministarstvima u kojem je podela nadležnosti isključivo u funkciji efikasnosti rada, a ne zadovoljenja potreba stranaka koje daju podršku Vladi.

foto: Nebojša Mandić

TS je dodala da ne osporava niti podržava predlog po kome zaštitu životne sredine treba izdvojiti kao poseban resor, a evropske integracije sa nivoa vladine službe preneti na nivo ministarstva.

"Ako je to zaista potrebno i ako ozbiljna, dokumentovana rasprava potvrđuje, takvo stanje treba trajno zadržati, da se ne bi desilo da se u nekoj sledećoj Vladi 'zbog štednje' ukidaju resori koji su sada proglašeni izuzetno važnim",

ocenila je TS.

Organizacija je upozorila da u obrazloženju izmena Zakona nema ni reči o izuzimanju Direkcije za elektronsku uprave iz delokruga rada Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

foto: Zorana Jevtić

"Može se nagađati, na osnovu činjenice da je to ta oblast bila važan segment rada dosadašnje ministarke i kandidatkinje za predsednika Vlade, da Direkcija neće netragom nestati, već da je, verovatno, ova oblast izdvojena da bi bila pod direktnom kontrolom buduće premijerke", piše u sopštenju.

Dodaje se da je činjenica da se predlogom zakona odredba na osnovu koje je Dirkecija formirana, briše, a da nema ni pomena zbog čega je to učinjeno i šta će biti sa Direkcijom.

"Nije to prvi put da obrazloženje zakona služi samo da zadovolji formu",

navela je Transparentnost.

(Kurir.rs/Beta)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...