ČEPURIN: Nejasno zašto nije rešen status humanitarnog centra u Nišu DAČIĆ: Rešiti na jedan ili drugi  način
Foto: Fonet

Čekaju odluku

ČEPURIN: Nejasno zašto nije rešen status humanitarnog centra u Nišu DAČIĆ: Rešiti na jedan ili drugi način

Politika -

NIŠ - Ambasador Ruske Federacije Aleksandar Čepurin izjavio je danas u Nišu da niko ne može da razume zbog čega nije rešen status zaposlenih u Srpsko-ruskom humanitarnom centru.

"Bez rešenog statusa Srpsko-ruski humanitarni centar nema mogućnosti za razvoj", rekao je Čepurin nakon sastanka sa gradonačelnikom Niša Darkom Bulatovićem.

On je dodao da je u vezi sa tim centrom sve jasno.

"Imamo sve u dokumentima koje su potpisale vlasti Rusije i Srbije još na početku 2013. godine. Čitajte dokumenta tamo je sve napisano", istakao je Čepurin.

Na pitanje novinara kako komentariše optužbe američkih predstavnika da je centar u Nišu špijunski, Čepurin je rekao da su vrata tog centra otvorena i da svako može da dodje i uveri se čime se zaposleni bave.

Ambasador Ruske Federacije u Nišu razgovarao je sa gradonačelnikom Niša o razvoju saradnje tog grada i Rusije, posebno sa ruskim gradom Kalugom.

Dačić: Rešiti pitanje Ruskog centra u Nišu, Rusi hoće isto što je Tadić dao SAD

BEOGRAD - Ministar spoljnih poslova i vršilac dužnosti premijera Srbije Ivica Dačić izjavio je danas se pitanje Rusko-srpskog humanitarnog centra u Nišu godinama politizuje, da ono treba da se reši "na jedan ili drugi način", i da će o tome odlučivati sledeća vlada Srbije.

"Tadić je potpisao sa (tadašnjom državnom sekretarkom SAD) Kondolizom Rajs da američke snage mogu da imaju isti status kakav sad treba da imaju ruske snage. Objasnite vi to Rusima, da je to moglo, a sad ne može", rekao je Dačić novinarima u Palati Srbija, posle skupa o stambenom zbrinjavanju izbeglica.

foto: Zorana Jevtić

Upitan kada će biti rešen status ruskog osoblja centra, Dačić je kazao da je on "potpisao osnivanje tog centra sa (tadašnjim ruskim ministrom za vanredne situacije) Sergejem Šojguom", da je Srbija od tada razjasnila sve nesporazume koje je u to vreme imala sa EU i da je usledila "velika politizacija tog pitanja".

"Predlog je uvek bio da zaposleni (u Rusko-srpskom centru u Nišu) dobiju status administrativno-tehničkog osoblja u ambasadi, kao što to imaju NATO i američka vojska, a ne diplomatski ili eksteritorijalni status, to je velika neistina", naveo je šef srpske diplomatije.

Dačić je dodao da u tom Centru nisu humanitarni radnici, a da i Crveni krst ima diplomatski status, i da je on predložio da se taj problem reši jer "na ovakav način to ne može da funkcioniše".

foto: Dina Johnsen

Dačić je kritikovao predsednika Demokratske stranke Dragana Šutanovca zbog izjave da Rusko-srpskom centru ne treba dati specijalni status.

"Šutanovac kao da nije učestvovao u svemu tome, kao da nije stajao tu, kao da nije vodio predstavnike ruskog Ministarstva za vanredne situacije da gledaju kasarnu u Nišu kad je bio ministar odbrane. Dokle više glumite", naveo je Dačić.

Rusko-srpski humanitarni centar u Nišu otvoren je u aprilu 2012. godine, a iz njega rusko osoblje, sa sojim kolegama iz Srbije, pomaže u slučaju elementarnih nepogoda i drugih vanrednih situacija.

Centru preti zatvaranje ako se ne ispuni zahtev Moskve da mu se dodeli specijalni status kroz sporazum o uslovima boravka, privilegijama i imunitetu osoblja.

(Kurir.rs/Beta)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Kako funkcioner BIA zloupotrebljava službeni položaj?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track