KRIJE RAČUNE SVOJE GALA ŽURKE: Vučić kopira Dragicu Nikolić
Foto: Reuters/Đorđe Kojadinović

Još se ne zna koliko građane košta fešta

KRIJE RAČUNE SVOJE GALA ŽURKE: Vučić kopira Dragicu Nikolić

Politika -

Ni četiri dana posle gala žurke šef države ne obaveštava koliko je plaćena ta ceremonija. Ako je Vučić započeo mandat prikupljanjem donacija u hrani i piću, krenuo je stopama supruge Tomislava Nikolića, kažu stručnjaci

Ni četiri dana od održavanja prijema povodom inauguracije predsednika Srbije Aleksandra Vučića, šef države ne obaveštava javnost koliko nas je koštala ta ceremonija, na koju su se, osim troje predsednika država iz regiona i nekoliko zvaničnika iz sveta, sjatili polovina estrade, članovi i simpatizeri SNS, trubači...

Ne čine to ni iz Vlade, niti njegovi saradnici u Predsedništvu, osim generalnog sekretara predsednika Nikole Selakovića, koji je izjavio da troškove neće snositi građani Srbije.

U prevodu, bi to značilo da za organizaciju prijema nije potrošena ni para iz budžeta, zbog čega se nameće pitanje iz čijeg džepa je onda plaćena svetkovina. Za posluženje su, kako su preneli neki mediji, potpisani ugovori o donaciji (?!), ali nije poznato da li su „donatori“ finansirali i izradu 17 statua rimskih imperatora, postavku i njihov transport, uređenje zgrade, obezbeđivanje skupa, one koji su angažovani da zabave goste...

- Ako je novi šef države započeo mandat prikupljanjem donacija u hrani i piću, onda je krenuo stopama Fondacije Dragice Nikolić. Vučić bi trebalo da pokaže jasnu specifikaciju svih troškova tako prestižne državne manifestacije. Ako ih bude skrivao, biće nova Dragica Nikolić.

Interesantno bi bilo videti ko su te firme i pojedinci koji su finansirali ceremoniju. Da li su je donirali dobrovoljno ili pod prinudom, ili su pribegli metodi kao za finansiranje Vučićeve predsedničke kampanje, kad su iz SNS davali članovima po 40.000 dinara da ih uplate na račun - komentariše Ivan Ninić iz Centra za vladavinu prava.

foto: Marina Lopičić

On procenjuje da javnost nikada neće saznati troškove prijema:

- Tu temu će Vučić i njegova medijska mašinerija maksimalno banalizovati. Ogromni resursi su angažovani, počev od troška za autobuse GSP, preko dnevnica za hiljade policajaca i bezbednjaka, prekovremeni rad pomoćnog osoblja, troškova umetničkog ansambla, tehnike i zaposlenih u RTS, transporta i postavke muzejskih eksponata, dekoracije, hotelskih troškova, pa sve do krkanluka i đakonija.

foto: Kurir

Programski direktor Transparentnosti Nemanja Nenadić smatra da bi organizator trebalo da saopšti podatke o troškovima ne čekajući pitanja i zahteve:

- Ne verujem da je proslava bila planirana kad je donošen budžet, pa da su troškovi mogli biti plaćeni iz budžetske rezerve. Za eventualne donacije mora postojati ugovor, koji takođe treba objaviti. Državnim organima nije zabranjeno da primaju donacije, izuzev pojedinih vrsta poklona koji se ne smeju primati po zakonu o donacijama i humanitarnoj pomoći. Primanje poklona od fizičkih i pravnih lica može, međutim, biti vrlo problematično kad je reč o firmama koje posluju s državom ili od državnih organa traže neke dozvole.

Ekipa Kurira

Predsedništvo i

VLADA BEZ ODGOVORA

Iz Predsedništva i Vlade, konkretno Ministarstva spoljnih poslova, koje je, kako je Kurir pisao, plaćalo troškove smeštaja stranih delegacija, juče nismo dobili nikakav odgovor na konkretna pitanja našeg lista o tome koliko je koštao prijem povodom inauguracije predsednika Vučića.

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vučić inauguracija: a šta je bilo na meniju?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track