(VIDEO) DOBRO VEČE, BIVŠI PREDSEDNIK JE IZRUČEN HAGU: Pre 16 godina Milošević predat Tribunalu
Foto Profimedia, Foto: Foto Profimedia

NA VIDOVDAN

(VIDEO) DOBRO VEČE, BIVŠI PREDSEDNIK JE IZRUČEN HAGU: Pre 16 godina Milošević predat Tribunalu

Politika -

"Dobro veče poštovani gledaoci, bivši jugoslovenski predsednik predat je organima Haškog tribunala...", pročitala je na današnji dan 2001. voditeljka RTS-a.

Tada je bivši predsednik SR Jugoslavije Slobodan Milošević prebačen u pritvorsku jedinicu Tribunala za ratne zločine u Hagu. On je bio prvi šef države koji je ikada predat ovom sudu, a na osnovu optužnice iz 1999. godine za zločine protiv čovečnosti, kršenje zakona i pravila rata i genocida tokom ratova u Hrvatskoj 1991-92. i BiH 1992-95. i na Kosovu 1999.

Milošević je uhapšen 1. aprila zbog zloupotrebe službenog položaja, a hapšenje je trajalo dva dana. Njemu su prethodili pregovori o predaji, koji su trajali čak 7 sati, a ometale su ga pristalice i simpatizeri SPS-a i JUL-a ispred njegove kuće na Dedinju.

Odluka o izručenju doneta je nakon velikih pritisaka na Vladu Zorana Đinđića i to na Vidovdan 28. juna.

Milošević se prvo teretio za zločine na KiM a kada je prebačen u Hag dodate su mu optužnice za genocid u BiH i zločine u Hrvatskoj.

U zapisnik je uneto da se ne oseća krivim.

Slobodan Milošević bio je jedan od tri potpisnika, 1995, Dejtonskog sporazuma. Druga dva potpisnika, Franjo Tuđman i Alija Izetbegović, takođe su preminuli. Za predsednika SR Jugoslavije izabran je 25. jula 1997. godine.

U maju 1999, u jeku bombardovanja Jugoslavije, Luiz Arbur, tadašnja tužiteljka Haškog tribunala, saopštava da je pokrenut postupak protiv Slobodana Miloševića zbog ratnih zločina. Te godine, 10. juna, objavljujući kraj bombardovanja, Milošević čestita mir, najavljuje obnovu zemlje i obećava objavljivanje imena svih poginulih.

U julu 2000. raspisuje redovne savezne i prevremene predsedničke izbore za 24. septembar. Petog oktobra 2000. demonstranti zauzimaju Saveznu skupštinu i zgradu Radio-televizije Srbije, a 6. oktobra Milošević priznaje izborni poraz posle posredovanja Igora Ivanova, ministra inostranih poslova Rusije, i čestita pobedu Vojislavu Koštunici.

Na tim izborima Milošević je dobio 37,15 odsto glasova birača. Za predsednika SRJ tada je izabran kandidat Demokratske opozicije Srbije (DOS), lider Demokratske stranke Srbije (DSS) Vojislav Koštunica sa 50,24 odsto glasova birača.

Milošević je uhapšen 1. aprila 2001. godine, posle dvodnevnog odbijanja da se odazove sudskom pozivu, preteći čak i oružanim otporom, zbog zloupotrebe službenog položaja kada mu je određen jednomesečni pritvor, koji je potom produžen za još dva meseca.

Milošević je preminuo u Hagu 11. marta 2006. godine. Njegovo beživotno telo nađeno je u pritvorskoj jedinici u Sheveningenu 11. marta 2006. Bolovao je od srčanih tegoba, odnosno od hipertrofije leve srčane pretkomore, što je za posledicu imalo česte skokove krvnog pritiska.

Suđenje Miloševiću u Hagu počelo je 12. februara 2002. izvođenjem dokaza za zločine na Kosovu i završeno je 11. septembra te godine. Izvođenje dokaza po optužnicama za zločine protiv čovečnosti u Hrvatskoj i genocid tokom rata u BiH trajalo je od 26. septembra 2002. do 25. februara 2004. Postupak odbrane Miloševića počeo je 31. avgusta 2004.

(Kurir.rs)

Foto Profimedia

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Vidovdan za Srbiju sudbonosan

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track