BIVŠI PREDSEDNIK SRBIJE I LIDER SDS Tadić: Vučić nije Srbija! On državu i društvo gura u provaliju autokratije
Foto: Marina Lopičić

BIVŠI PREDSEDNIK SRBIJE I LIDER SDS Tadić: Vučić nije Srbija! On državu i društvo gura u provaliju autokratije

Politika -

Nisam se pojavio na Vučićevoj inauguraciji jer nisam želeo da svojim prisustvom dajem legitimitet politici koja temeljno uništava sva demokratska dostignuća koja smo postigli od 2000. godine i gura našu državu i društvo u provaliju autokratije, rekao je bivši predsednik Srbiji a sadašnji lider Socijaldemokratske stranke Boris Tadić.

Kritike da njegov nedolazak na inauguraciju predstavlja nepoštovanje države za njega su samo još jedan dokaz autokratskog karaktera sadašnje vlasti jer, kako je istakao, Vučić nije Srbija, a njegovo nepojavljivanje svakako nije odnos prema državi, već prema načinu na koji sadašnji predsednik upravlja njome.

Prema Tadićevim rečima, svečano preuzimanje dužnosti novog predsednika u Palati Srbija predstavlja protokolarni događaj oko koga je podignuta nepotrebna medijska prašina, u skladu sa Vučićevom potrebom izgradnje kulta ličnosti.

foto: Zorana Jevtić

"Sve vreme ističu da je bilo 5.000 zvanica, ali do tog broja je svako mogao da dođe. Stvara se zabluda u javnosti da taj broj znači veliku međunarodnu podršku, a zapravo se do tog broja stiglo pozivanjem lokalnih odbora, estrade i članstva SNS. Broj od 5.000 zvanica svedoči samo o Vučićevoj potrebi za spektaklom, svakako ne o nekoj posebnoj međunarodnoj podršci", smatra lider SDS.

Komentarišući izbor Ane Brnabić na mesto premijera, Tadić je ocenio da je to beznačajna promenu uloga u Vučićevoj marionetskoj predstavi. On je naveo da je iza njenog ministrovanja ostao dug lokalnih samouprava od oko milijardu evra, što je četiri odsto BDP, tako da se postavlja pitanje šta je to kvalifikovalo za mesto premijera, osim beskrajnog i javno priznatog poslušništva.

foto: Tanjug/Tanja Valič

"Njen ekspoze obiluje gomilom laži i lažnih obećanja. Jedino obećanje u koje verujem je da će nova Vlada predstavljati kontinuitet one Vučićeve, a to znači nastavak uništavanja demokratije, obmana i notornih laži. Već u svojim prvim obraćanjima u skupštini Brnabić je, govoreći kao baron Minhauzen, nastavila taj kontinuitet Vučićevog baronisanja. Zato verujem da će jedino ispunjeno obećanje iz njenog ekspozea biti ono o održanju kontinuiteta laži", naglasio je Tadić.

Upitan da li postoji mogućnost ujedinjenja opozicije pred beogradske izbore, bivši predsednik Republike odgovorio je potvrdno, podsetivši da je on već godinama zagovornik ukrupnjavanja opozicije, jer je prema njegovom mišljenju to jedino rešenje problema sa kojima se kao građani suočavamo.

Tadić ističe da SDS nikada nije blokirala taj projekat ili odustala od takve vrste dogovora, ali da je potrebno prilagoditi oblik ukrupnjavanja opozicije vrsti izbora.

STRMOGLAV PAD VUČIĆEVOG REJTINGA POSLE OTKRIVANJA PLJAČKE VIŠE MILIJARDI EVRA: Vučić u velikoj panici, sprema još jaču represiju!

"Ujedinjenje celokupne opozicije trebalo je da se dogodi još na prošlim predsedničkim izborima, jer je najvažniji cilj trebalo da bude održavanje drugog kruga. Što se tiče predstojećih gradskih izbora, smatram da bi bilo korisnije ukrupnjavanje opozicije u dva bloka, u skladu sa ideološkim razlikama koje postoje među opozicionim strankama", smatra Tadić i dodaje da je uslov da SDS učestvuje u formiranju opozicionog bloka obavezivanje na nesaradnju sa Vučićem na svim nivoima vlasti posle izbora, te da se na toj listi nađu stranke demokratske građanske opcije.

Komentarišući stav bivšeg predsednika Demokratske stranke Bojana Pajtića da bi zbog nefer uslova prilikom poslednje kampanje opozicija trebalo da bojkotuje rad skupštine i predstojeće izbore, Tadić je ocenio da je takav bojkot besmislen, jer vladajuća većina i bez prisustva opozicije može da izglasa sve predloge.

foto: Aleksandar Jovanović Cile

"Borba umesto bojkota"

Prema Tadićevom mišljenju, bojkotom rada parlamenta opozicija bi ostala bez i to malo medijskog prostora na kome može da iskaže svoj stav, a što se bojkota izbora tiče, Tadić je pre za to da se partije koje nisu na vlasti izbore za fer uslove umesto da na njima ne učestvuju. "Nadam se da ćemo ovaj put uspeti da se izborimo za fer uslove u kojima možemo pobediti Vučića, jer je činjenica da on uz poštovanje pravila igre nikada ne bi pobedio. Zato oduzima opoziciji medijski prostor, finansijski je uništava, satanizuje u režimskim tabloidima i kukavički nastupa sa mesta premijera na izborima za predsednika, da bi se kada pobedi u trci u kojoj je suštinski jedini učesnik, pozivao na nekakav legitimitet", zaključuje Boris Tadić.

(Kurir.rs/Danas, Miloš D. Miljković, Foto: Marina Lopičić, Tanjug/Tanja Valič, Zorana Jevtić, Aleksandar Jovanović Cile)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track