IZJAVA ANE BRNABIĆ O EU I RUSIJI IZAZVALA HAOS NA POLITIČKOJ SCENI: Da li je premijerka rekla ono što misli i Vučić?
Foto: Tanjug/Zoran Žestić

ISKRENOST ILI SKRETANJE PAŽNJE

IZJAVA ANE BRNABIĆ O EU I RUSIJI IZAZVALA HAOS NA POLITIČKOJ SCENI: Da li je premijerka rekla ono što misli i Vučić?

Politika -

BEOGRAD - Politički analitičar Cvijetin Milivojević ocenio je danas da je premijerka Ana Brnabić, izjavom o tome da će pred eventualnim izborom izmedju Rusije i Evropske unije Srbija izabrati Uniju, samo direktno rekla ono što je predsednik Aleksandar Vučić najavio indirektno kada je preuzimao predsedničku dužnost.

Premijerka Srbije Ana Brnabić izjavila je u intervjuu za američku agenciju Blumberg da ako Srbija bude morala da bira izmedju bližih veza s Rusijom i članstva u Evropskoj uniji, odlučiće se za ovo drugo.

"Nije to rekla Ana Brnabić, to su reči Aleksandra Vučića. I nije to prvi put, jer kada se Vučić u Skupštini zaklinjao nad Ustavom i Miroslavljevim jevadjeljem, on je nekoliko puta pomenuo unutrašnji konsenzus o statusu Kosova. Iz toga se moglo zaključiti da on želi da učini nešto što ne dozvoljava Ustav Srbije, a to je, možda, pravno obavezujući sporazum sa Kosovom kao uslov nastavka evro integracija", rekao je Milivojević agenciji Beta.

On je ocenio da su i Vučićevi prethodnici na mestu predsednika, pre svih Boris Tadić, znali da će doći dan kada će Srbija biti postavljena pred izbor Rusija, odnosno Kosovo, ili EU, ali da su oni poštovali Ustav i da nisu ni pomišljali da naprave taj izbor.

foto: Zorana Jevtić

Milivojević je ocenio da je Ana Brnabić "ispala žrtveni jarac", jer je rekla direktno ono što je Vučić najavljivao indirektno i dodao da će sada sav negativan odijum i gradjana i većine stranaka biti okrenut ka njoj, a ne stvarnom tvorcu tih reči.

"Sa stanovištva diplomatije, potpuno je netaktično da date takav nezgrapan intervju u prvom obraćanju koje imate za neki medij na toj funkciji, bez obzira koliko ste pristali da igrate tu igru. A činjenicada je ona prihvatila da bude premijer kada nema nikakvu podršku, ni u okviru vladajuće koalicije, dovoljno govori da je ona prihvatila da bude marioneta", rekao je on.

Milivojević je ocenio da Vučić zapravo smatra da ima razloga da se napravi zaokret i makar formalni suverenitet nad Kosovom trampi za ubrzavanje procesa evropskih integracija, ali da ček tri četvrtine gradjana misli suprotno, pa čak i većina poslanika vladajuće koalicije.

SRS: Vučić da se izjasni

Srpska radikalna stranka (SRS) pozvala je danas predsednika Srbije Aleksandra Vučića da se izjasni o izjavama Ane Brnabić agenciji Blumberg, koje, po oceni SRS, nedvosmisleno pokazuju da će nova-stara Vlada okrenuti leđa Ruskoj Federaciji i da ne priznaje Ustavom utvrđen status Autonomne pokrajine Kosovo i Metohija, koja je sastavni deo Srbije. saopštila je danas SRS. Ova stranka ocenjuje da su ovakve izjave veoma štetne i da predstavljaju opasnost po opstanak Srbije i traži od Vučića da obavesti javnost da li premijerka, koju je on predložio, ima njegovu saglasnost za ovakvu politiku.

Milan Stamatović: Izjava Ane Brnabić o EU i Rusiji - klasična Vučićeva mustra skretanja pažnje javnosti i građana sa životnih pitanja

Predsednik Inicijativnog odbora Zdrave Srbije (ZS) Milan Stamatović ocenio je danas da izjava premijerke Ane Brnabić služi skretanju pažnje javnosti sa životnih problema poput štrajkova u "Goši" i "Fijatu" i protesta malinara. Stamatović je u saopštenju naveo da tom izjavom Ana Brnabić, "u dogovoru s predsednikom Aleksandrom Vučićem, a u inat građanima Srbije, gura prst u oko Rusiji kao jedinom večnom prijatelju Srbije".

"U pitanju je klasična Vučićeva mustra premeštanja pažnje javnosti i građana sa životnih, egzistencijalnih pitanja poput štrajkova u krajegujevačkom 'Fijatu' i 'Goši', protesta malinara, činjenice da je ostalo još samo 58 dana do stupanja na snagu SSP-a koji bi od Srbije mogao i formalno da napravi koloniju EU i 'plantažu' misterioznih arapskih investitora", naveo je Stamatović.

Po njegovim rečima, "najgore u svemu je to što Ana Brnabić tvrdi da će imati Vučićevu punu podršku za teška pitanja, ali i odrešene ruke da radi šta misli da je najbolje, pa ne isključuje ni mogućnost uvođenja sankcija Rusiji ukoliko bude bilo ugroženo pristupanje Srbije EU".

foto: Printscreen Rtv

Dačić: Nema promene spoljne politike

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je da Beograd neće menjati spoljnu politiku i konstatovao da je Srbija u proteklih pet godina uspela da izdrži sve pritiske i ostane na evropskom putu, a da ne pokvari odnose sa prijateljima - pre svega Rusijom i Kinom.

Jasno je da idemo evropskim putem, ali je jasan naš odnos sa Rusijom, čija je podrška od ključnog značaja za teritorijalni integritet Srbije, naveo je Dačić, saopšteno je iz Ministarstva spoljnih poslova u Beogradu.

Suština mudre politike je da ne dozvolimo da dođemo u dilemu Evropska unija ili Rusija, rukovodeći se interesima Srbije. Zbog jasne i principijelne politike, Srbija je promenila svoj međunarodni položaj i postala kredibilan partner, ocenio je Dačić.

Vulin: Put Srbije ka EU neće oslabiti postojeće veze sa Rusijom

Ministar odbrane Aleksandar Vulin ocenio je danas da put Srbije ka EU "ni na koji način neće oslabiti postojeće veze i odnose Srbije i Rusije". Vulin je tokom sastanka sa ambasadorom Rusije u Beogradu Aleksandrom Čepurinom kazao da put Srbije ka EU i posebni odnosi sa Rusijom "nisu suprotstavljeni niti se isključuju".

"Naši odnosi ne mogu da budu uslovljeni ničim osim našim medjusobnim interesima. Vlada Srbije će nastaviti da sprovodi politiku presednika Aleksandra Vučića i neće uvoditi sankcije Rusiji, jer naši odnosi nisu pretnja nikome", kazao je Vulin a prenelo Ministarstvo odbrane.

On je ocenio da Srbija i Rusija "u vrlo kompleksnim medjunarodnim odnosima i osetljivom regionalnom okruženju, brižljivo štite posebne odnose definisane Deklaracijom o strateškom partnerstvu".

"Učiniću sve da ti odnosi u oblasti odbrane budu što intenzivniji, na dobrobit naših naroda i vojski", rekao je ministar dodajući da Srbija ostaje posvećena vojnoj neutralnosti.

foto: Slobodan Gavranovic

DSS: Ogoljena pogubna politika

Izjava predsednice Vlade Ane Brnabić ogolila je politiku po kojoj iznad svega, pa i same Srbije, stoji Evropska unija, izjavio je danas predsednik Demokratske stranke Srbije (DSS) Miloš Jovanović.

Prema njegovim rečima, Brnabić je izjavom američkoj novinskoj agenciji „Blumberg“ potvrdila da će Vlada nastaviti politiku ispunjavanja političkih i ekonomskih interesa Zapada, koja se u Srbiji intenzivno sprovodi od 2008. godine, umesto proklamovane politike održavanja pune ravnoteže i dobrih odnosa između EU i Rusije.

Najoštrije osuđujem pogubnu i krajnje neinteligentnu politiku, jer se Evropska unija nalazi u dubokoj krizi i neće se širiti barem narednih 10 godina, a i sve kada bi se širila od Srbije će biti tražen ne samo raskid sporazuma o slobodnoj trgovini sa Rusijom, već i priznavanje secesije Kosova, na šta je ova vlast očigledno spremna, naveo je Jovanović u pisanoj izjavi.

foto: Zorana Jevtić

On je istakao da Ana Brnabić za sebe može da bira šta god želi, ali kada je u pitanju država, narod će biti taj koji će odlučivati.

Zato je poslednji trenutak da se u Srbiji povede javna debata o odnosima sa EU i da odluku kojim putem Srbija treba da ide donesu građani na referendumu, a ne politička elita koja je kod naroda izgubila svako poverenje, zaključio je Jovanović.

Mihajlović: Srbija ide ka EU ali se ne odriče odnosa sa Rusijom, Kinom, SAD

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da je članstvo u EU i uvodjenje evropskih standarda "strateški pravac" Srbije ali i da se zemlja ne odriče odnosa sa važnim partnerima poput Rusije, Kine i SAD.

Ona je u saopštenju navela da je Srbija "dosadašnjom evropskom politikom, ali i zaštitom sopstvenih interesa koju je vodio i vodi predsednik Aleksandar Vučić, pokazala da svojim ugledom i stabilnošću može da bude jedina zemlja u Evropi koja Rusiji nije uvela sankcije".

Dveri: Ana Brnabić ima zadatak da odvoji Srbiju od Rusije a ne da je uvede u EU

Srpski pokret Dveri ocenio je danas da zadatak premijerke Ane Brnabić nije da uvede Srbiju u EU već da je odvoji od uticaja Rusije "kako bi Brisel dalje neometano nastavio sa kolonijalnom upravom u Srbiji".

Reagujući na izjavu Ane Brnabić Dveri su navele da se gradjani nikada nisu na referendumu izjasnili da li žele pridruženje Srbije Uniji ili ne.

"U tom smislu, okretanje od posebnih uslova za poslovanje sa Rusijom i evroazijskim tržištem bi predstavljalo vrlo nepromišljenu i štetnu odluku", ocenile su Dveri.

Ružić:Važno je da Srbija bude u EU

foto: Zorana Jevtić

Ministar državne uprave i lokalne samouprave i visoki funkcioner SPS Branko Ružić izjavio je danas da ne postoji dilema, niti imperativ opredeljivanja da li je Srbija za Evropsku uniju, a protiv Rusije, ili obratno.

"To su teme kojima mogu da se bave 'kombi' stranke, i da na tome možda zgrću neke političke poene za unutrašnju upotrebu, ali ozbiljni državnici i lideri, kakvi svakako jesu i Vučić i Dačić, i dve stranke koje su pokazale svoju državotvornost, bave se politikom na način koji će biti u interesu Srbije i građanki i građana Srbije", rekao je Ružić u razgovoru za Tanjug koji je vođen ovog vikenda.

On je podvukao da ne vidi da postoji potreba da se naše usklađivanje spoljne politike sa politikom EU podvede pod potrebu raskida odnosa sa Ruskom Federacijom.

(Kurir.rs/Agencije)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

KURIR TV VESTI UŽIVO: Potresno, izvršitelji pokušali invalida da izbace na ulicu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja